Турмалин – любопитни факти

Как да разпознаем истинския турмалин? Какви са неговите характеристики и други интересни факти ще откриете в следващите редове. Има turmalinважни причини, за да предпочетете турмалина пред останалите скъпоценни камъни. Турмалинът притежава много широк спектър от цветове, включително червено, розово, жълто, зелено и синьо. Древните Египтяни са вярвали, че скъпоценният камък е придобил тази пъстрота от багри, като е попил в себе си всички цветове на дъгата по-дългия си път от центъра на Земята до повърхността й. Турмалинът е получил названието си от сингалската дума „tura mali”–разноцветен ( или камък със смесени цветове). Много от турмалините имат два цвята единият видим на дневна, а другият – на изкуствена светлина. Големи находища на турмалин са открити в Бразилия, Южна Африка и Шри Ланка.
Който и да ви е любимия цвят камък, може да сте сигурни, че ще откриете турмалин в такъв цвят. На практика съществуват турмалини в цялата гама от цветове на дъгата, с нюанси от черно до синьо и от зелено до червено. Най–скъпите турмалини са розовия (рубелит), зеления (верделит) и синия (индиговит). Ослепително красива е друга разновидност на турмалина, наречена котешко око, наподобяваща ефекта на тигровото око, когато е обработена в кабошонна форма. Черните турмалини се наричат още шорл /schorl/ и са най-често срещани.
Турмалините са също толкова красиви, колкото сапфирите и рубините, но са сравнително по-евтини. Те имат интересно свойство, което е било необяснимо за учените дълго време, а именно пироелектрични са, т.е. при нагряване и последващо охлаждане, кристалите им придобиват електричен заряд. Турмалинът е бил в основата на много митове и легенди. Лечителите, ползващи кристали твърдят, че турмалинът е духовен камък, който укрепва ума и действа благоприятно върху нервната система, лимфните жлези и кръвообращението. Смята се, че турмалинът е покровител на художниците и писателите, тъй като развива творческите способности и креативността. Той е известен също като “камък на мира”, защото се вярва, че прогонва насилието и благоприятства мира. Розовият турмалин се свързва със сърдечната чакра, динения турмалин с чакрата на челото (между веждите), а зеления – с чакрата на гърлото.
Рубелитът е друга разновидност от очарователното семейство на турмалините. Разполага със собствена гама от цветове от яркочервено до наситено розово. Той е ослепително красив скъпоценен камък. Рубелита има широко приложение и се инкрустира в пръстени, колиета и гривни. Турмалинът е известен, като камъкът на пета годишнина от брака и е талисман /покровителства/ на родените през месец октомври.

Това също може да ви заинтересува: