Още за златото

zlato

Златото очарова и приковава човешкото внимание от зората на цивилизацията. То е открито и познато още от праисторически времена. Тъй като златото се среща в природата в самороден вид, можем да предположим, че то е билo първият метал, който се е използвал за ритуали и накити. Златни предмети са намерени в археологическите разкопки от най-древни цивилизации, датиращи от преди повече от 5000 години. Златото винаги е било използвано като мярка за ценност. Още 1500 г. преди Христа, златото се е наложило като парично средство за международна търговия и най-ранните известни монети (от злато) в света датират от около 670 г. преди Христа. През 1922 г. беше открита непокътната гробницата на младия фараон Тутанкамон. В нея археолозите намериха най-голямата колекция от злато и бижута в света. Изработката на златото на Тутанкамон говори за доста напредничава златарска техника на египтяните през второто хилядолетие пр. Хр.  Алхимиците правят опити да превърнат обикновени вещества например олово – в злато. Вярвало се е, че правилното взаимодействие с чудотворното вещество, наречено “Философски камък”, може да превърне всичко в злато. Въпреки че алхимиците не успяват в опитите си, те провокират интереса на останалите към взаимодействието на веществата, което слага началото на съвременната химия. Дълго преди испанците начело с Колумб да стъпят на Новата земя, народите населявали Северна и Южна Америка, произвеждали невероятно сложни предмети от злато и демонстрирали високо ниво

Continue Reading

Това също може да ви заинтересува:

Благородни метали, основни и леки метали

Думата “метал” идва от древногръцки. Най-ранния познат метал използван от човечеството е злато, което е намерено в испански пещери и датира от късния палеолит (40 000 пр.н.е). Благородните или ценните метали са редки метални химични елементи, които имат силен блясък на повърхността, по-меки и ковки от другите метали и правят по-малко химични реакции от повечето други елементи, като икономическата им стойност е висока заради рядкостта им. Физическите характеристики на металите като златото и среброто се описват както следва:
– Пластичност: металът може да бъде огъван обработван без да се чупи
– Ковкост: Металът може да бъде компресиран, деформиран или навиван
– Еластичност: Металът позволява изтегляне и издължаване
Благородните метали включват: злато, сребро, и групата на платината, която се състои от платина, паладий, родий, иридий, осмий и рутений. Тези метали са считани за благородни основно заради резистентността им на корозия и оксидация, както и химичната им стабилност. Ценят се заради рядкостта си в природата и заради приложението им в бижутерията и изящните изкуства.
Основни метали: Базовите метали намиращи се в голямо изобилие в природата включват: алуминий, мед, олово, никел, цинк, калай.
Леки метали: Това са метали с ниска плътност и тежест. Тези метали включват: алуминий, магнезий и титан.

Continue Reading

Това също може да ви заинтересува:

Паладий

paladiumПрез последните няколко години търсенето за бижута от благородни метали в бял цвят продължава да расте. По традиция, клиентът има два избора – платина или бяло злато. Въпреки, че търсенето за платинени бижута остава силно, проблемна е високата цена. Бялото злато е популярна алтернатива. Въпреки, че бялото злато е доста по-евтино, то има няколко недостатъка, като например това че бялото злато никога не е изцяло бяло и винаги има лек жълт оттенък.

Continue Reading

Това също може да ви заинтересува:

Бяло Злато

пръстен от бяло злато
Брачка халка от бяло злато

Повечето хора се интересуват как се познава бялото злато и какви характеристики има. Златото е метален елемент който е жълт на цвят. Златото и медта са единствените метали, които има цвят различен от бяло или сиво. Когато купувате златни бижута те обикновено са сплав, като съдържанието на злато се изразява в карати. 24 карата е чистото злато. 18 карата е сплав с 18 части чисто злато и 6 части други метали. 14 карата е сплав с 14 части чисто злато и 10 части други метали. Каратите могат да бъдат изразени и като част от хиляда, като чистото злато е 999.99, 18К е 750, а 14К е 585. Като цяло златните сплави имат равни части мед и сребро. Например в 18К злато има 3 части мед и 3 части сребро от 24-те части.

Continue Reading

Това също може да ви заинтересува:

Какво е червеното и розовото злато?

zlatoРозовеещото или червеникавото злато предлага на любителите на ценния метал нещо по различни от златисто жълтия стандарт, но каква е причината за по-различния цвят на метала. Причината може би не е толкова мистериозна. “Червеното злато” може да варира от леко розово до такова с дълбоки червени оттенъци. Червеният цвят на златото се обуславя от количеството мед, което е добавено. Например при розовото злато съдържанието на мед е по-малко за сметка на среброто, и обратно  – при изразено червен цвят медта присъства повече. Обърнете внимание, че червено злато не се среща в естествен вид пред природата и цвета му в е следствие на човешка намеса. Интересно е , че може да се постигнат и други цветове като например: бяло злато, зелено злато, синьо злато и.т.н. Интересен факт е, че за известните бижута от Черните хълмове в Южна Дакота се използва жълто, зелено и розово злато. Специфичният дизайн на тези бижута е създаден от френския златотърсач Анри ЛаБо, който загубвайки се в региона по време на златната треска през 1876 е избегнал гладуването като се е прехранвал с диви гроздове. Това вдъхновява и известният “късметлийски” дизайн на неговите бижута

Continue Reading

Това също може да ви заинтересува:

1 2 3 7