Древно-тракийски бижута

tr9.JPGПреди известно време с нас се свързаха Неда и Ина Малчеви, с желанието да публикуване техния проект за изработка на бижута с древно-тракийски елементи. Тъй като тяхната работа ни впечатли и бихме искали повече хора да имат възможността да я видят, ние изпълняме желанието им. Двете момичета са завършили Русенския университет “Ангел Кънчев” със специалност “Инженерен дизайн” и проектът всъщност е тяхната дипломна работа, но те имат желанието да го доразвият и реализират на практика. Представяме ви част от тяхната колекция и им пожелаваме успех!

Continue Reading

Това също може да ви заинтересува:

Перидот

364104698_2833935a93.jpg

Снимка: Jason Presser

Перидотът е древен и все пак, понастоящем, много популярен скъпоценен камък. Толкова е стар, че може да бъде намерен даже в египетската бижутерия от ранното второ хилядолетие пр. Хр.

Continue Reading

Това също може да ви заинтересува:

Злато – любопитни факти II

Ако всичкото злато на света бъде преработено в златна нишка, колко дълга би била тя?
Ако нишката е с диаметър 5 микрона (най-тънката, която може да бъде изработена), тя би описала земята приблизително 7,2 млн. пъти.

Колко е голям един тон злато?
Златото се мери в тройунции (31,1035 гр). При плътност на златото 19,32 гр/кв. см една тройунция би имала обем 1,64 кв. см. Следователно един метричен тон би имал обем от 51,760 кв. см, което е еквивалент на куб със страна 37,27 см.

Continue Reading

Това също може да ви заинтересува:

Волфрам – тежкият метал

titanium-rings_1980_14661295.jpg

Снимка: Titanium-Jewelry.com

Името на елемента волфрам е въведено през 1779 г. от Петер Улфе, който се е занимавал с изследването на волфрамит. Другото име на този метал е тунгстен и на шведски и датски означава „тежък камък”.

Continue Reading

Това също може да ви заинтересува:

Сапфирите от Нунавут, Канада

117caratsapphireh-320x200.jpgНунавут (означаващо “наша земя”) е най-голямата и най-новата територия на Канада. Тя се отделя официално от Северозападните територии на 1 април 1999 г. Създаването на Нунавут е първата значителна промяна на картата на Канада от 1949 г. насам. Столицата Икалуит се намира на остров Бъфин. Територията на Нунавут обхваща 2 милиона квадратни километра, простирайки се на север и на запад от залива Хъдзън. Пейзажът е разнообразен – от равнини до планински върхове и фиорди. Населението на Нунавут наброява около 30 000 човека, главно инуити. Находищата на сапфири се намират в зона с площ 9.9 кв. км по южното крайбрежие на остров Бъфин.

Continue Reading

Това също може да ви заинтересува: