Австралия и страстта към опалите

27_768x768_768x768_240x240.jpgНай-голямата атракция на Австралия е красотата на природата и. Пейзажът варира от безкрайни, изпепелени от слънцето площи, до гъста тропическа дъждовна гора. Разпилени по крайбрежието австралийските градове съчетават европейския  ентусиазъм и любов към изкуството, изтънчена кухня и страст към спорта и живота на открито. Австралия, освен родина на кенгуруто и соленоводния крокодил, е известна и със своите искрящи в различни цветове опали. Ако има място на земята,  което наподобява доста успешно лунен пейзаж – това е именно градът Кобър Педи в Южна Австралия. В това отдалечено и изолирано от света място,  се добива известният по цял свят австралийски опал. Въздухът там е прашен, сух и горещ, а хората живеят в дупки, в самите хълмове, където се добива опалът.

Continue Reading

Това също може да ви заинтересува:

Бижута от Морето – Перлите

Преди началото на 20-ти век ловът на перли е бил най-широко разпространеният начин за тяхното набавяне. Ловците са се гмуркали, за да търсят перли в стридите, намиращи се в океанските дълбини. Не всички стриди обаче формират перли. Всъщност на около 3 тона стриди се падат по 3-4 перфектни перли. В наши дни почти всички перли, използвани в бижутерията са култивирани чрез специално имплантиране на ядро в перлените стриди. Перлите обикновено се събират около 3 години след имплантиране на ядрото, но този процес може да отнеме и до 6 години. Технологията е развита за първи път от Кокичи Микимото в Япония, който получава патент за нея през 1896 г. Ядрото, което се използва за имплант е полирано парче от черупката на мида, която заедно с малко парченце от тъканта на друга мида се имплантира по хирургически път в перлената стрида. Стридите, които оцеляват след отстраняване на готовата перла се използват отново.

Continue Reading

Това също може да ви заинтересува:

Галатея – перлена приказка

Собственикът на калифорнийската бижутерийна къща GALATEA – Чи Уинд, е създател на едни от най-ценните перли в света. Чисто и просто самото ядро на перлата е скъпоценен камък!
Първата колекция от перлените творения на Чи Уинд е Diamond-in-Pearl. Както подсказва и наименованието, при нея диамантите са вградени в нормални перли. ”Бях влюбен и исках да подаря на любимата жена нещо изцяло ново и различно”, казва дизайнерът.
Диамантът, вграден в перлата, представлява всъщност онази песъчинка, която предизвиква създаването на самата перла. При последната иновация на Чи – Mercy Pearls, перлите растат със самия скъпоценен камък вътре. Те са от типа на култивираните перли, а за ядро им служат аметисти, цитрини, гранати.

Continue Reading

Това също може да ви заинтересува: