Цветът на диамантите

1937310588_1adcd805d4.jpg

Снимка: Hausel, W. D., 1998, Diamonds and Mantle Source Rocks in the Wyoming Craton With a Discussion of Other U.S. Occurrences: Wyoming Geological Survey Report of Investigations 53, 93 p.

Четири основни компонента се взимат под внимание, когато се определя качеството и стойността на един диамант – цвят, шлифовка, чистота и карат. Действайки като призма, диамантът може да разлага светлината на спектър от цветове и да я отрази във вид на ярки отблясъци. Точно както при оцветеното стъкло, цветът в диаманта действа като филтър и ограничава спектъра на отразения цвят.

Continue Reading

Това също може да ви заинтересува:

Диамантите и тяхната чистота

1937282122_d0cffac1f6.jpg

Снимка: Hausel, W. D., 2005, Minerals and Rock Hounds: Wyoming Geological Survey Bulletin 73, 159 p.

Когато говорим за чистота на диаманта, имаме предвид наличието на определени примеси върху и в самия камък. Докато повечето от тях са присъщи на необработения диамант и са съществували от най-ранните етапи на растежа на кристала под земята, някои всъщност са резултат от силното натоварване, на което е подложен камъкът по време на шлифовъчния процес.

Continue Reading

Това също може да ви заинтересува:

Диамантът – камъкът на победителите

Диамантът е най-твърдата субстанция, позната на човечеството. Изграден е от кристализиран въглерод, който има уникални свойства в отражението на светлината. Като съставен от един единствен елемент, диамантът е най-чист от всички скъпоценни камъни. Намира широко приложение в бижутерията и за промишлени цели.
Качествата на диаманта са породили много легенди. Счита се, че това е камъкът на победителите, който винаги носи късмет. Той дарява смелост и мъжество в боя, предпазва от болести и рани. Според поверията диамантите носят щастие, само ако са придобити по честен начин. Елмазът е бил талисман на Юлий Цезар и Наполеон. Най-големият елмаз в света – “Звездата на Африка” (516,5 карата, 103,3 гр) украсява британския държавен скиптър.

Continue Reading

Това също може да ви заинтересува: