Mokume Gane изумителната техника на японските бижутери

mosaic-cuffs-pair.jpgВ представите на мнозина днес Япония е преди всичко страната на самураите, чайната церемония и изкуството за редене на цветя – икебаната. И това е нормално – тези традиции са част от екзотиката на Страната на изгряващото слънце – такава, каквато я знаем от романите и филмите. Японската цивилизация обаче се слави и с един стар занаят, прецизността и изобретателността на който и днес будят благородна завист и възхищение – бижутерията.

l_r10b.jpgl_re7yj.jpg

Японската бижутерийна техника Mokume Gane се утвърждава между 16-и и 18-и век. Това е времето, в което самурайският меч, освен като основно оръжие в битките, започва да се възприема и като своеобразен белег на обществения статус и класата на приносителя му. Качеството и красотата на декорациите по дръжката и ножницата на меча се превръщат в индикатор за общественото положение и богатството на самурая.

l_r7k.jpgl_r8c.jpg

Факт е, че и днес, векове по-късно, майсторството в изработката на тези мечове буквално спира дъха. Неслучайно за ценителите на стари оръжия и за колекционерите сред най-предпочитаните подаръци е точно самурайският меч.
Практиката е развила множество различни техники за декорация. Една от тях е традиционната техника Mokume Gane (moku – дърво, me – oкo, ganе – метал). Неин родоначалник е Денбей Шоами от префектура Акита, майстор на мечове от 17-и век. Той създава метални листове с различни комбинации от злато, сребро или медни сплави, които се сливат в уникални разцветки, наподобяващи естествените шарки на дървесината.

l_f8f3cys.jpgl_cf622j.jpg

Постепенно оригиналната техника намира приложение и при други занаяти – в началото за изработка на домакински съдове, а по-късно и в бижутерията. Заради сложността си обаче тази техника никога не е била широко разпространена. През първата половина на 19 век Mokume Gane е почти непозната на запад и доста позабравена в Япония.
Днес Mokume Gane се използва за направата на едни от най-красивите бижута.

l_r5jsvcy.jpg

Освен че изисква майсторство, тя отнема много време за изработка, за нея са нужни дисциплина и търпение. Те обаче си струват, тъй като резултатът по блясък и изтънченост е наистина ненадминат.

Снимки: George Sawyer

Това също може да ви заинтересува: