Корали – съкровища на дъното на морето

2195340969_c8ae4c91b3-p.jpg

снимка: Sparks at Ruby Lane

Скъпоценните корали се формират дълбоко под водата вследствие на отлагания на скелетите на микроскопични живи организми, наречени polyp corallicum. Предимството им е във възможността, която дават за перфектна полировка. В естествената си среда коралите имат дървовидна форма, което позволява максимален брой от полипите да поемат хранителни съставки от водата около тях.
Коралите се откриват в спокойна и прозрачна вода на дълбочина между 25 и 1000 фута*. Интензитетът и качеството на оцветяването им нарастват с дълбочината. Коралите обаче са много чувствителни и виреят само във вода с температура между 13 и 16 градуса по Целзий. В този смисъл идеални условия за тях съществуват само на няколко места по света – Южна Ирландия, Бискайския залив, Канарските острови и Средиземно море, Червено море, о. Маврициус и японските води. В традиционните вярвания на някои племена и народи коралът е талисман срещу зли духове и носи добро здраве и просперитет на притежателя си. Примери за древна бижута от корали с възраст близо 25 000 години могат да бъдат видяни в музеите. Коралите са използвани в ювелирното изкуство преди перлите.
Италия се смята за център на бижутерията от корали. Специалисти твърдят, че най-добрите бижута от корали се произвеждат в Торре дел Греко. Най-често от корали се правят огърлици, гривни, обеци, брошки и понякога – пръстени.
Коралите имат различни цветове.

Червен корал
Класически и скъп, това е най-цененият от всички корали заради своята твърдост, красота и цвят. Добива се от Средиземно море.

Благороден корал
Вид червен корал, който също може да бъде намерен в Средиземно море.

Черен корал
Открива се в Персийския залив и Средиземно море. Рядък е като вид. Когато се полира, има изключителен блясък. В комбинация с жълто злато ефектът е зашеметяващ.

Син корал
Този необикновен вид е открит във водите до Камерун. Известен е под името Allopora Subviolacea или Akor.

Розов корал
Открит е през 1966 г. по крайбрежието на Хаваи.

Хавайски златен корал
Открит е в много малки количества през 1971 г. от д-р Ричард Григ, който се спуска с подводницата “Звезда 2” на дълбочина 1200 фута.

Защо коралът е скъп?
Заради усилията, които се влагат в добива му и в изработката на бижута от него. Освен това образуването на корала продължава изключително дълго време.

Любопитно за корала

  • Вярвало се е, че коралът успокоява вълните и морето. Като се има предвид фактът, че кораловите рифове защитават крайбрежната линия, това твърдение не звучи толкова абсурдно.
  • Коралът пази от светкавици и торнадо, а силата му нараства значително по пълнолуние.
  • Според древна легенда Персей поставил отрязаната глава на Медуза в торбата си върху подложка от водорасли, в резултат на което те изсъхнали и се втвърдили като камък. Морските нимфи били възхитени. Те напълнили в шепи вкаменените водорасли, отнесли ги със себе си в морските дълбини … и така се появили коралите.
  • Римляните вярвали, че коралите предпазват от зли сили. Затова по старинен техен обичай ги връзвали на вратовете на децата си за защита.
  • В Средновековието коралът бил използван за лечение на стерилитет и като амулет срещу злите сили.
  • Италианските мъже подарявали бижута от корали на любимите си в знак на своята любов и вярност.
  • Северноамериканските индианци подарявали бижута от червен корал на жените си, за да бъдат те по-плодовити.
  • Счита се, че червеният корал е предназначен за мъже, а белият за жени.

Бижутата от корали

Евтината коралова бижутерия е обикновено имитация. Коралите с високо качество са изключително скъпи. Те се увреждат, ако стоят потопени във вода твърде дълго. Водата може да увреди полировката на кората и да я направи да изглежда мътна и непривлекателна.

Как да пазим бижутата си?

  • Съхранявайте кораловите си бижута отделно, за да не се надраскват.
  • Не използвайте силна козметика или спрейове, когато сте с коралова бижутерия, тъй като тя може да им навреди.
  • Почиствайте кораловата бижутерия с мека, навлажнена кърпа.

Заб. 1 фут = 30,48 см.

Това също може да ви заинтересува: