Цитрин – камъкът на месец ноември

Цитринът е един от най-достъпните камъни – този „златен кварц” е траен и е лесен за намиране. Наименуван по френската дума за лимон – citron, цитринът обикновено има лимонен цвят.

Цитринът е разновидност на кварца, срещаща се в жълт, жълто-кафяв, оранжев, оранжево-кафяв и червеникаво-кафяв цвят. Кристалите на цитрина могат да формират заедно с аметиста и опушения кварц камък, който се нарича аметрин и всъщност е двуцветен кварц.
Цитринът има жълти до кафяви нюанси на прозрачен кварц. Слънчев и приветлив, цитринът може да освежи почти всеки бижутериен дизайн, съчетавайки се особено добре с жълтия блясък на излъскано злато. В древни времена цитринът е бил носен като протекция срещу змийска отрова и зли мисли. Въпреки че по-тъмният, оранжев цвят на цитрина, понякога наричан „Мадейра цитрин”, е бил най-цененият цвят, в модерни времена много хора предпочитат ярките лимонени тонове, които се смесват добре с пастелни цветове.

Голяма част от цитрина на пазара днес е аметист, преминал топлинна обработка. Естественият цитрин е бледожълт до бледооранжев, много по-светъл от обработения с топлина материал, който е оранжево-кафяв до червеникаво-кафяв и е по-тъмен. Обработваният камък освен това има червен оттенък, за разлика от естествения цитрин. Понякога обаче залежи от аметист в следствие на високи температури се превръщат по естествен път в кафяв цитрин.

Най-много цитрин се добива в Бразилия, но почти целият бразилски материал е топлинно обработен аметист. Други източници са Боливия, някои африкански страни и части от бившия Съветски съюз. Естествен цитрин може да бъде намерен в Урал в Русия, както и във Франция и Мадагаскар. Цитринът може да бъде объркан с по-скъпия оранжево-жълт топаз и понякога се продава като топаз от непочтени търговци на скъпоценни камъни.

Цитринът е приет за камък на месец ноември от Американската национална бижутерска асоциация през 1912 година. Той също така е и планетарен камък на зодиакалния знак Дева и освен това е приет за скъпоценен камък на тринадесетата и седемнадесетата годишнина от брака.

Значението на цитрина

Цитринът е представител на кварцовата минерална група и има жълт до златист цвят. Тъмнозлатиста вариация от Мадейра, Испания може да наподобява скъпия имперски топаз.
Цитринът е наричан „камък на мисълта”. Древните култура вярвали, че поставянето на цитрин на челото усилва психичната енергия.

Цитринът още е познат и като „камък на търговците”. Ако работите в областта на търговията и продажбите, просто сложете цитрин в в касата и наблюдавайте какво ще стане.

Цитринът се използва от лечители и за усилване на самочувствието, предпазване от негативна енергия, отваряне на мисълта за нови идеи, избистряне на съзнанието.

Вярва се, че цитринът помага при храносмилането. Благотворен е за ендокринната и храносмилателната система като пречиства и елиминира натрупаните отрови. Смята се, че цитринът притежава силата да успокоява и облекчава стресови състояния и депресии и носи радост и любов на своя притежател.

Снимки: Igor Schwartzmann

Това също може да ви заинтересува: