Цветът на диамантите

1937310588_1adcd805d4.jpg

Снимка: Hausel, W. D., 1998, Diamonds and Mantle Source Rocks in the Wyoming Craton With a Discussion of Other U.S. Occurrences: Wyoming Geological Survey Report of Investigations 53, 93 p.

Четири основни компонента се взимат под внимание, когато се определя качеството и стойността на един диамант – цвят, шлифовка, чистота и карат. Действайки като призма, диамантът може да разлага светлината на спектър от цветове и да я отрази във вид на ярки отблясъци. Точно както при оцветеното стъкло, цветът в диаманта действа като филтър и ограничава спектъра на отразения цвят. Колкото по-малко цвят има в един диамант, толкова по-цветист е отблясъкът и съответно толкова по-висока е оценката на диаманта по критерия „цвят”.

Оценка на цвета

За оценката на това колко цвят има в един диамант се използва система с букви от D до Z, като D се присъжда само на най-редките, напълно безцветни диаманти.
Безцветните диаманти и тези, които са жълтеникаво-кафяви, се групират в категориите, показани по-долу:

D-E-F – безцветен
G-H-I-J – почти безцветен
K-L-M – леко оцветен, обикновено с жълт оттенък
N-O-P-Q-R – леко оцветен; оттенъкът може да бъде забелязан с невъоръжено око
S-T-U-V-W-X-Y-Z – оцветен, обикновено в жълто понякога достигащо до кафяво; цветът е видим с просто око.

Флуоресценция

Флуоресценцията е свойството на диаманта да мени цвета си, когато е изложен на ултравиолетово излъчване. Тъй като ултравиолетовите лъчи са компонент на дневната светлина, флуоресциращите диаманти могат да менят цвета си доста често. Някои хора търсят този ефект, докато други го избягват. Обикновено диамантите, които флуоресцират силно се продават на малко по-ниски цени от останалите.

Обковката също оказва влияние

Диамант, който по принцип изглежда светло жълт за невъоръжено око ще изглежда още по-безцветен, ако е монтиран в бяла обковка – платина, бяло злато. Ако същият този диамант се монтира в жълто злато, това визуално ще усили жълтия тон в него.

Промяна на цвета

Цветът на някои диаманти бива променян драматично посредством различни способи, някои от които са временни, а други постоянни. Някои от тях се използват да заблудят потребителя, други са трайни и целят подобряване на външния вид и създаване на качествени камъни с по-достъпни цени, трети просто се стремят да създадат диаманти с интересно оцветяване.
Например способът за покриване на диамантите с различни субстанции, които да скрият жълтите оттенъци, е нетраен и целта му е да заблуди купувача. При нормалното носене на украшението и почистването му покритието се изтърква и пада. Понякога върху диаманта се нанасят точици от пурпурно или синьо мастило с цел да неутрализират жълтеникавия цвят. Тези оцветени области обикновено са скрити от обковката и се забелязват трудно, но покритието пада при третиране с вода или почистващи препарати.
Други способи, използващи облъчване и висока температура, могат да променят кафявите и жълти диаманти в зелени, ярко жълти, сини, пурпурни, червени камъни. Цветът обикновено е траен, но може да бъде променен ако диамантът е изложен на високи температури – например при ремонт на обковката. Естествените цветни диаманти са доста скъпи и тези, които се продават като натурално оцветени трябва да бъдат придружени от лабораторен сертификат. За разлика от тях, изкуствено оцветените посредством лъчение и топлина диаманти са по-достъпни като цена.
Обработка с висока температура и под високо налягане се използва за да превърне по-непопулярните кафеникави диаманти в по-скъпи и по-безцветни камъни. Тази обработка се използва от много компании и оставя трайни резултати, но покупката на такъв изкуствено оцветен диамант е въпрос на личен избор и по принцип те струват по-евтино от естествено оцветените диаманти с близки характеристики.

Това също може да ви заинтересува: