Как да изберем слънчеви очила?

sun1.jpgПри слънчевите очила има такъв голям избор от стилове и различни ценови категории, че понякога е трудно да решим кое е най-добрият избор за нас. Да намерите  слънчеви очила, с които ще се чувствате по-красиви и елегантни и едновременно с това ще са достатъчно функционални и ще ви вършат работа, си е чисто предизвикателство.
Нашият съвет, за да успеете в това начинание, е да си отговорите на няколко въпроса още сега, преди всъщност да е започнала обиколката по оптиките, в търсене на слънчеви очила.UV Защита – най-важното за слънчевите очила

Най-важното нещо, за което служат вашите слънчеви очила е да защитават очите ви от ултравиолетовата радиация. Затова ние ви препоръчваме слънчеви очила, които блокират 99-100% от UVA и UVB радиацията. На етикета на слънчевите очила е желателно да е отбелязано : UV 400 или 100% UV защита.

Материали :

Материалите, от които се изработват стъклата за слънчевите очила (лещите за слънчевите очила) са различни, някои са по-леки от други, някои са по-издръжливи.

Най-често се използват три материала:

Поликарбонат – издръжлив и лек материал
CR-39 – също лек материал, често използван при направата на диоптрични очила
Стъкло – издръжливо, но много по-тежко от горните два материала

Покрития на стъклата на слънчевите очила :

Споменатият UV филтър е една защита, но има и много други, които може да имате като допълнителна екстра.

Цветове на слънчевите очила

Цветовете се прилагат при слънчевите очила, за да помогнат в абсорбирането на светлината при преминаването и през стъклата. Цветът, който ще изберете е въпрос на личен избор, но всеки цвят си има определени качества:

Сиво – намалява яркостта на светлината, без да влияе върху възприятието на околните цветове.

Кафяво – намалява нежеланите отблясъци, включително и тези от синия спектър на слънчевата светлина, които могат да причинят замъгляване. Кафявите стъкла променят възприятието на околните цветове

Жълто- Намаляват замъгляването от синята светлина по-добре от кафявото, така че наистина се изчиства образът, но те променят още повече заобикалящите ни цветове.

Зелено – Намалява нежеланите отблясъци и филтрира части от синята светлина. Те дават много добър контраст на образа.

Поляризирани стъкла :

Поляризираните стъкла спомагат за намаляването на нежеланите отблясъци, когато слънчевата светлина се отразява във вода или други гладки и огледални повърхности .

Защита срещу надраскване:

Това е покритие, което се полага най-накрая върху стъклото, за да го направи резистентно срещу надраскване.

Огледални стъкла :

Виждали сте такива слънчеви очила – от външната си страна на стъклата изглеждат като огледала, защото имат покритие от специален материал. Те са много популярни, но за съжаление повърхностите им се надраскват много лесно.

Фотохромни стъкла:

Фотостъклата потъмняват, когато са изложени на UV лъчи. В зависимост от силата на светлината се променя интензивността на оцветяването им. В затворени помещения то спада до 15%, което прави този тип очила удобни за постоянно носене. Ако носите очила по принцип, това е един от най-добрите варианти за вас, тъй като купувайки един чифт такива очила, вие си осигурявате постоянно решение. Те са подходящи за разходка, работа, шофиране и какво ли още не, подходящи са за носене дори и през зимата, тъй като винаги ще потъмняват точно толкова, колкото имате нужда, за да ви осигурят максимална защита.

Антирефлекс:

Това покритие обира нежеланите отблясъци и отраженията на светлината във вашите очила, облекчавайки и предпазвайки очите ви по този начин.

Допълнителна защита :

Слънчевите очила с по-широки кръжила ви осигуряват по-добра защита .
През лятото и особено на плажа, е препоръчително носенето на шапки – те ще ви защитят от слънцето и ще ви помогнат да поддържате кожата си в по-добро състояние.
По-малко мръщене означава по-малко бръчки, така че защитете си очите сега!

Ами модата?

Модата на слънчевите очила се мени всяка година, както и при всеки друг моден аксесоар, но изборът е токова голям, че няма голям риск слънчевите очила, които сте си купили да станат старомодни изведнъж. Слънчеви очила на дизайнерски фирми определено струват доста, но ако потърсите повече, бихте могли да си намерите чудесни слънчеви очила на приемлива цена.
Просто следете дали имат защитата, от която имате нужда и всичко ще бъде наред.
И един последен съвет: когато си купувате слънчеви очила, помолете да излезете от магазина и да ги пробвате навън – така ще придобиете най-реална представа, доколко ще ви пазят от слънцето.

снимка: Flickr