Рубините на Гренландия

Гренландия – Kalaallit Nunaat, което в превод означава „земя на хората”, е самоуправляваща се датска територия, която освен това е и най-големият остров в света. Около 81% от площта на Гренландия е покрита с лед. Почти цялото население живее покрай фиордите в югозападната част на острова, където климатът е по-мек. Повечето гренландци са потомци на инуити и скандинавци и техният майчин език е гренландският. Площта на Гренландия е около 2,166,086 квадратни километра. По-големите находища на рубини в Гренландия се намират се намират в югозападния район на острова, в областта Fiskenaesset, където климатът е по-мек. Тя се простира на 3600 квадратни километра по дължината на югозападното крайбрежие на острова и се намира на около 160 километра от столицата Нуук. Градчето Fiskenaesset се намира в северозападния край на областта и е с население от около 240 човека, които се изхранват главно с риболов. Връзката на мястото с външния свят се осъществява по море или по въздух.

За пръв път там е открит рубин през 1953 година и до днес са добити около 50 тона висококачествена руда е процеса на работа на различни изследователски експедиции. За момента няма разработен добив на рубини, но канадската компания True North Gems продължава проучванията в областта

Досега в областта са идентифицирани 18 точки, където има находища на рубини. Повечето от тях са различна степен на прозрачност, а перфектно прозрачните камъни са рядкост.

Някои интересни факти :

  • Рубинът е един от най-редките скъпоценни камъни на Земята. Неговото име се превежда от древен санскритски език като „крал на скъпоценните камъни”.
  • През вековете червеният цвят на рубина символизира огън, топлина, любов, страст и власт.
  • Рубинът е камъкът на месец юли и е прието да се подарява за четиридесетата годишнина от сватбата.
  • Качествените рубини могат да достигнат цени по-високи и от тези на диамантите.
  • Висококачествените рубини се срещат около 50 пъти по-рядко от висококачествените диаманти.
  • За разлика от повечето скъпоценни камъни, рубините са толкова редки, че няма нужда да са с изключително високо качество, за да са високо ценени въпреки, че стойността им варира в зависимост от качеството и камъни, които са изцяло непрозрачни са почти без стойност.
  • Най-големият рубин, откриван някога в северозападното полукълбо, е намерен от канадската компания True North Gems Inc. В необработен вид камъкът е бил 440 карата и е от областта Fiskenaesset в Гренландия. След като преминава специална обработка, рубинът тежи 302 карата и е оценен на стойност 500 000 канадски долара.

Статията е реализирана с любезното съдействие на канадската компания True North Gems Inc.


Това също може да ви заинтересува: