Материали за боди пиърсинг

Има много различни материали, от които може да бъде направена пиърсинг бижутерия. Това са разнообразни вещества, включващи метали, стъкло, пластмаси и органични съединения. Някои от материалите притежават различни степени на качество. Когато слагате нещо върху или през своята кожа, това е не само въпрос на украса, а и въпрос на здраве и безопасност. Някои материали са по-благоприятстващи оздравяването на нов пиърсинг, докато други се препоръчват само за отдавна пробити места или за временно носене. Важно е да се запознаете с вариантите за избор, които имате преди да закупите бижу за пиърсинг, тъй като не всички са еднакви.
Безопасността или рискът от алергична реакция при металната бижутерия са до голяма степен определени от количеството никел в нея. Никелът е метален елемент, който не е много биосъвместим и когато се използва в бижута за пиърсинг, причинява много трудности при зарастването, както и проблеми като свръхчувствителност на пробитото място.
Най-общо щом става въпрос за телесна бижутерия – колкото по-ниско е качеството на метала, толкова е по-висок рискът от усложнения.

Бижута от евтини материали

Много хора не могат да носят бижута от неблагородни метали заради високото съдържание на никел в тях. Дори бижутерията, която се твърди, че е без никел и е направена за чувствителни уши, не е от висококачествени метали и не се препоръчва за нов пиърсинг или за продължително носене. Оказва се дори, че някои от тези бижута съдържат олово. С прости думи: евтината бижутерия не е добра идея.

Сребро с 92,5% чистота

Този вид сребро съдържа 7,5% други метали, които могат да причинят възпаление. Също така то оксидира (потъмнява), когато влезе в контакт с въздух или телесни течности. Фактът, че среброто е меко увеличава риска от наличието на малки, трудно видими нащърбвания и драскотини в метала, които могат да станат среда за размножение на бактерии. Този вид сребро е подходящо само за отдавна пробити меки части на ухото и за краткотрайна употреба. Бижутерията със сребърно покритие не се препоръчва изобщо.

Злато

Подобно на среброто, златото е меко и може да има надрасквания, които да спомагат развъждането на бактерии. „По-високите класове” злато (като 24-каратовото), които се смятат за по-добри, понеже съдържат по-малко никел, са всъщност по-меки и носят по-висок риск, когато са носени на пиърсинг. Чистото злато се препоръчва само за добре оздравели пробивания, както и за хората, чиято кожа не се раздразва от златото. Позлатените бижута обаче не се препоръчват.

Хирургическа неръждаема стомана (Surgical Stainless Steel или SSS)

Единствените класове неръждаема стомана, които са приемливи за използване при пиърсинг бижутерия, са 316L и 316LVM. 316L е хирургическа стомана, която се използва за импланти – това е може би най-разпространеният метал за боди пиърсинг. 316LVM е същата като 316L, но има допълнителното предимство, че е била топена във вакуум. Това означава, че тя на практика има бездефектно покритие и по-малък шанс от малки надрасквания, които могат да раздразнят кожата на носещия. Трябва да бъде отбелязано обаче, че дори хирургическата стомана съдържа достатъчно никел, който може да причини проблеми на някой много чувствителен към този материал. Много европейски страни са забранили използването на хирургическа стомана за нови пиърсинги заради високия процент случаи на алергични реакции. Ако носите бижута от хирургическа стомана и имате проблеми с раздразване на кожата или новият ви пиърсинг просто не иска да зарасне, най-вероятно имате много ниска поносимост към никел и затова може би е добра идея да пробвате с ниобий или титан.

Ниобий

Малко по-тежък от хирургическата стомана, както и по-здрав. Цената е малко по-висока, но за много хора това е добро компромисно решение между SSS и титан. Ниобиевата бижутерия е обикновено анодизирана (това означава, че е била потопена в химически електролит и след това изложена на електрически ток, който създава множество от цветове в зависимост от волтажа и пречупването на светлината). Ниобият е нереактивен и повечето хора могат да го носят както при нов, така и при оздравял пиърсинг без никакви проблеми с чувствителността.

Титан

Най-твърдият метал с практически почти никакво наличие на никел (по-малко от 0,05%). Здравината на метала го прави неуязвим за надрасквания. Титанът също така е най-скъпият метал, използван за пиърсинг бижута, но определено си струва цената за някой, който е хиперчувствителен към съдържащи никел метали и не може да носи нищо друго. Титанът също така може да бъде анодизиран и се предлага в широк спектър от цветове.

Нискокачествената пиърсинг бижутерия

Внимавайте с магазинчета, които продават бижутерия от евтини материали. Дори да са с най-добри намерения, собствениците често не са специалисти в областта на пиърсинга и купуват евтини нискокачествени бижута, понеже те са популярни и се продават бързо. Някои от тях може дори да се предлагат като хирургическа стомана 316L, но на практика тези артикули обикновено са масово производство, произведени са от машини, не са инспектирани за несъвършенства и драскотини и са потенциално вредни. Това е причината тези бижута да са толкова евтини. Висококачествената пиърсинг бижутерия е по-скъпа, защото за направата и са вложени по-добри материали и майсторство. Не позволявайте да бъдете излъгани от имитатори – не си струва заради това да се окажете с инфектиран пиърсинг.
Винаги се консултирайте със специалист преди да вземете решение за избор на метал за пиърсинг бижу.

Следните материали трябва да бъдат избягвани за носене при нов пиърсинг:

Месинг
Не се препоръчва за пиърсинг. Месинговите сплави са доста разнообразни и могат да причинят възпаление и негативни реакции.

Бронз
Не се препоръчва за пиърсинг. Бронзовите сплави също са доста разнообразни и могат да причинят алергични реакции.

Кадмий
Токсичен е и може да бъде абсорбиран от тялото.

Мед
Може да бъде реактивен. Не се препоръчва.

Бижутерия от евтини материали
Значителен брой от тези бижута се оказва, че съдържат олово.

Хром
Токсичен е и може да бъде абсорбиран от тялото

Фалшиво злато
Избягвайте фалшива златна бижутерия, направена от други основни метали, тъй като те могат да съдържат неизвестни субстанции, които корозират, когато бъдат изложени на телесни течности.

Материали със златни примеси
Също може да съдържа непознати основни метали.

Материали със златно покритие
Избягвайте бижутата, които са с покритие, понеже покривният слой може да се изтрие и да открие намиращия се отдолу метал, който да реагира с тялото ви.

24 каратово злато
Това злато от най-високо качество е прекалено меко за бижутерия, може лесно да бъде повредено и не е дълготрайно.

Желязо
Не се препоръчва, защото може да бъде реагира с тялото.

Олово
Създава риск от оловно отравяне. Особено опасно за малки деца.

Никел
Да се избягва бижутерия, съдържаща никел. Може да причини алергична реакция. Някои европейски страни налагат регулации на пиърсинг бижутерията и изискват тя да съдържа по-малко от 0,05% никел.

Стомана, която не е неръждаема
Да се избягва. Вместо нея да се използва хирургическа неръждаема стомана. Да се избягва стомана, която се продава като хирургическа, но не е качество от клас за импланти.

Пютър (сплав от калай и олово)
Поради това, че този тип сплави съдържат олово не се препоръчва за пиърсинг.

Сребро
Може да се окисли, когато влезе в контакт с телесни тъкани и течности. Сребърната бижутерия обикновено може да бъде носена спокойно в оздравели пиърсинги, но никога не трябва да бъде носена в нов и незаздравял пиърсинг.

Калай
Калаят съдържа малки количества олово.

Цинк
Не се препоръчва. Може да бъде реактивен.

Следните метали могат да бъдат носени при нов пиърсинг:

Неръждаема стомана от клас за хирургически импланти
Означава се с SSS и 316LVM CrNMo, ASTM F-138.

Титан
Клас за хирургически импланти – Ti6A4V ELI, ASTM F-136

Ниобий

Злато
Злато с чистота не по-ниска от 14 карата, най-добре 14 или 18 каратово (но не и 24 каратово – вж. по-горе), бяло или жълто, несъдържащо никел.

Платина

Това също може да ви заинтересува: