Лунен камък

1383209775_09a7c94e2e.jpg

Снимка: Ginger

Скъпоценните и полускъпоценни камъни имат различни магически свойства. Поне такива са традиционните вярвания у различни племена и народи. Древни предания свързват тези камъни с мистериозна сила, която може да влияе върху съдбата на човека. Колкото са различни камъните, толкова са разнообразни и тези вярвания. Всяка епоха открива красотата у различни камъни. При това те са не само красиви накити, но и талисмани, които носят щастие. Счита се, че камъните са пазители от болести и от беди. И до днес например е разпространена вярата, че лунният камък, известен още с наименованието селенит (от гръцкото име на богинята на луната Селена), помага за преодоляване на любовните препятствия. Вярвало се, че хората, които го носят, могат да поглеждат в бъдещето. Астролози препоръчват да се посрещне пълнолуние със селенит в ръка. Ако в този момент насочиш изцяло мислите си към това, което те вълнува, лунният камък ще ти помогне да откриеш правилните отговори.

Лунният камък има уникалната способност да демонстрира магическа игра със светлината. Дължи името си на мистериозния блясък, който изглежда различен всеки път, когато камъкът смени положението си в движение. В по-ранни времена този феномен бил свързван с фазите на луната.
Лунните камъни са доста разнообразни в зависимост от произхода си. Така например камък от Шри Ланка блещука в бледосиньо на прозрачен фон. Екземпляр от Индия пък показва игра със светлината, подобно на облаци върху бежов, светлозелен, оранжев или кафяв фон. Тези меки цветове в комбинация с финия блясък правят лунния камък идеален за бижута с чувствен характер. Този камък е изключително популярен по времето на художествения стил Арт Нуво (около 1880 – 1910 г.). Той е украсявал забележителен брой бижута, създадени от известния френски майстор златар Рене Лалик и неговите съвременници. В наши дни тези бижута се намират само в музеи или частни колекции.
В няколко култури, между които и индийската, лунният камък е считан за свещен и магически. В Индия той се цени и като „камък на съня”, тъй като съществува вярване, че носи сладки и красиви сънища.

Лунният камък символизира холистичната представа за мъжа и жената

Мекият му блясък насърчава емоционалните и мечтателски наклонности на личността. Лунният камък е идеален за влюбени – счита се, че събужда чувство на нежност и предпазва истинската любов. Смята се още, че носенето на лунен камък усилва интуицията и чувствителността.

1384107862_87586b1628.jpg

Снимка: Ginger

Какво представлява лунният камък и откъде произлиза

Той принадлежи към голямото семейство на фелдшпатите, които представляват почти две трети от всички камъни на Земята. В случая с лунния камък имаме разновидност на фелдшпата, наречена „адулариа”, която може да бъде намерена в Европейските Алпи, близо до групата Адула (оттук и името).
В необработен вид лунните камъни изглеждат доста скучно, трудно се забелязва тяхната привлекателност – мистериозната игра със светлината. Тя може да бъде извадена наяве само чрез уменията на шлифовчика.
Класическите синкави и почти прозрачни лунни камъни идват от Шри Ланка. Могат да бъдат намерени още в САЩ, Бразилия, Австралия и Мадагаскар. Тъй като сините лунни камъни от добро качество стават все по-редки напоследък, цените им растат. Пазарът предлага и камъни в зелен, прасковен, опушен оттенък, както и в черен и червеникав цвят. Тези образци идват главно от Индия.
Светлината на лунния камък е наистина нещо специално в очарователния свят на скъпоценните камъни. Феноменът се обяснява с вътрешната структура на камъка, с неговите люспици (ламели). Светлинните лъчи влизат във вътрешността му, пречупват се и се разпръскват. По този начин се създава феерична игра на светлината, която го прави толкова специален и желан.
Този красив камък обаче има един значителен недостатък – постига твърдост само 6 от 10 по скалата за твърдостта на Моос. Това означава, че с лунните камъни трябва да се внимава, тъй като са много крехки.
От друга страна, малките повреди, които биха настъпили след дълъг период на носене, могат да бъдат поправени относително лесно. Бижутерът е в състояние да полира потъмнял лунен камък така, че да му върне мистичния блясък и да го направи да изглежда като нов.

1384107554_96e12115b2.jpg

Снимка: Ginger

Какъв лунен камък да купим

Ако купувате лунен камък, ще бъдете изненадани от огромните разлики в цените. Колкото цветът е по-наситен, колкото камъкът е по-голям и по-прозрачен, толкова по-ценен е той. Лунните камъни с наистина високо качество показват невероятна „триизмерна” дълбочина на цвета, която можете да видите като наклоните камъка и го местите. Такива образци са редки и затова са много търсени, откъдето идва и високата им цена. По-светло оцветените индийски лунни камъни са не само модна тенденция. Те са и по-евтини отколкото класическия син вариант. Това дава възможност на всеки да си избере своя любим лунен камък, който му допада като визия и в същото време е на приемлива цена.

Това също може да ви заинтересува: