Как да си направим бижу у дома

25b_c.jpgJUVELLA стартира новата си рубрика “Creative”, като първата статия ни е любезно предоставена от Драгомира Калфина от верига магазини NO NAME.
В рубриката ще ви представяме различни модели на бижута, които бихте могли да си направите сами в домашни условия.

***

Здравейте! Казвам се Драгомира Калфина и съм един от дизайнерите на верига магазини за мъниста и бижута NO NAME. Имам удоволствието да ви представя и запозная с изработката на някои от нашите модели бижута. По този начин с малко помощ всеки, който има желание може сам да си направи бижу.

2-320x200.jpg

За модела, който ще представя тук, ще се убедите, че не е необходимо да разполагате с някакви по-специални материали, за да си направите едно ефектно, а защо не и уникално бижу.
За изработката на модела всичко, от което се нуждаете са 11 топчета с размер около 1см в диаметър, 22 малки стъклени мъниста, около метър и половина връзка (в случая конопено въже), закопчалка и 2 броя накрайници (тип пружини).
Разрязвате връзката на 2 равни половини. Нанизвате едно от топчетата, като от двете му страни поставяте и по едно от малките стъклени мъниста.

dscf0384-320x200.jpg

Центрирайте топчето на конопеното въже и направете внимателно по един възел от двете му страни. След това на разстояние от около 2-3 см от първото нанизано топче правите още по един възел от двете му страни и нанизвате последователно едно малко стъклено мънисто, топче и още едно стъклено мънисто.

dscf0386-320x200.jpg

Отново правите възел плътно до мънистата. По този начин нанизвате още две топчета и първият наниз е готов.

dscf0389-320x200.jpg

Взимате другото парче от конопеното въже, на което по същия начин нанизвате останалите 6 топчета, като внимавате да оставите същото разстояние между възлите.
Хубаво изпъвате двата наниза, единия с 5 големи топчета, а другия с 6.

dscf0391-320x200.jpg

Разминавате топчетата от двата наниза, хващате внимателно краищата на конопените въжета и премервате желаната от вас дължина и отрязвате ненужното конопено въже.

dscf0398-320x200.jpg

Поставяте в двата края на нанизите пружинките и деформирате с клещи последните една-две намотки.

dscf0400-320x200.jpg

Прикрепяте закопчалката на една от пружините и вече имате едно готово бижу.

23-320x200.jpg

Магазини за мъниста NONAME

Това също може да ви заинтересува: