Защо бижутата оцветяват кожата ми?

Случвало ли ви се е златото или някой друг материал да оставя зеленикави или черни следи по кожата ви? Почти всеки, който носи бижута се е сблъсквал с това. Въпреки че повечето хора са алергични към определени материали, в повечето случаи оцветяването не е причинено от алергия – то е реакция между кожата и металите, използвани в направата на бижуто, особено когато то е в контакт с места, които се потят.

Медна бижутерия

Медта реагира с кожата и я оцветява в зелено. Бижуто, което носите може и да не е от чиста мед, но е възможно да съдържа достатъчно от този метал, за да причини реакция с кожата. Освен това някои хора имат химичен състав на кожата, който я прави по-податлива на оцветяване, така че присъства и индивидуалният фактор.

Сребро

Среброто, което съдържа около 7,5% мед може да причини оцветяване, но петната от този тип бижутерия обикновено са черни и се появяват заради това, че металът почернява – това е реакция на среброто с газовете във въздуха.
Някои сребърни бижута са покрити със субстанции, които ги предпазват от потъмняване, но обикновено с времето това покритие се износва.

Злато

Златото само по себе си почти никога не оцветява кожата. Но другите метали, с които то е смесено за направата на дадено бижу причиняват такъв ефект. Мед, никел и сребро могат да бъдат използвани, за да променят цвета на златото или да го направят по-здраво или пък с по-приемлива цена. Всеки от тези метали може да причини оцветяване на кожата ви.
Колкото по-нисък е каратът на златото, толкова по-малко чисто злато се съдържа в субстанцията и толкова повече от другите метали присъстват в нея. Някои хора не показват кожна реакция дори към метали в 10 каратово злато, но други са доста по-чувствителни, така че и тук важна роля играят индивидуалните особености.

Бижута със златно покритие

Ако бижуто е покрито с тънък слой злато, след време той може да се износи, откривайки под себе си друг метал, който може да оцвети кожата ви. Бижутата, които са направени с по-дебел пласт злато не се износват толкова лесно.

Никел

Ако сте алергични към никел, няма просто да се окажете с кожа на петна. Бижута, които съдържат този метал ще причинят сърбеж и кожата ви ще почервенее при контакт с тях.

Как да предотвратите оцветяването

Ако сте чувствителни към някои метали, попитайте бижутера, дали бижуто може да бъде покрито с нов слой метал или предпазен слой на местата, където се докосва до кожата ви – особено по ръбовете.

•Покрийте бижуто с прозрачен лак за нокти на местата, където се докосва до кожата ви.

•Избирайте бижута, направени от неръждаеми материали (например неръждаема стомана), когато е възможно, особено ако избирате пиърсинг бижута.

•Титанът е добър избор за хора с алергии към метали заради своята неутралност.

•Пазете кожата си суха, когато носите бижутерия.

•Платината е скъпа, но рядко реагира с кожата.

•Не носете дълго време бижута, които причиняват дразнене.

•Пазете бижутата си чисти и отстранявайте петната и потъмняването своевременно.

Това също може да ви заинтересува: