Древно-тракийски бижута

tr9.JPGПреди известно време с нас се свързаха Неда и Ина Малчеви, с желанието да публикуване техния проект за изработка на бижута с древно-тракийски елементи. Тъй като тяхната работа ни впечатли и бихме искали повече хора да имат възможността да я видят, ние изпълняме желанието им. Двете момичета са завършили Русенския университет “Ангел Кънчев” със специалност “Инженерен дизайн” и проектът всъщност е тяхната дипломна работа, но те имат желанието да го доразвият и реализират на практика. Представяме ви част от тяхната колекция и им пожелаваме успех!

Преди много години тракийските племена населявали голяма част от европейските територии, включително и България. Те са имали изключително интересна и богата култура и забележително изкуство, за което говорят множеството следи, останали след тях. Едва ли има някой, който да не познава и да не е виждал дори малка част от невероятните тракийски съкровища, намерени по нашите земи.

tr1.JPG

Огърлица изработена от злато/ сребро, полускъпоценни камъни, силикон.
Използвани елементи от съкровището от Могиланската могила

Винаги сме били заедно, в живота, в университета..никога не е имало съмнение, че ще се дипломираме със съвместен проект за дипломната работа. И идеята за този проект дойде съвсем естествено. Едната се увлича от история, другата е запалена по бижутата. Решихме, че ако съчетаем двете неща, ще се получи наистина интересна и нестандартна идея. Едно посещение до НИМ, в който бяха изложени част от тракийските съкровища, реши всичко. Съвременни бижута с дизайн, заимстван от древно тракийската култура. Много смела и вдъхновяваща идея, която се оказа и доста трудна. Как да се съчетаят две епохи, толкова различни и отдалечени една от друга? Как да накараме един съвременен продукт да носи този древен дух?Казват, че когато си влюбен, си способен на всичко..а ние се влюбихме. В идеята, в пътуването във времето, в тръпката от трудностите.

tr2.JPG

Перлена огърлица изработена от перли със златни/сребърни фрагменти.
Използвани са геометрични елементи открити върху останки от керамични предмети.

Културното ни наследство е едно съкровище, криещо се не само зад музейните витрини. Искахме да счупим тези бариери и да направим достъпна за нас една малка и интересна част от историята на траките.
В началото идеята ни беше да създадем бижу, което спокойно може да намери място на масовия пазар, да е достъпно за всички.Естествено това опрости вида им сравнително, и от там бижутата загубиха характера си. Решихме смело да следваме изящния и фин вид на тракийските бижута, независимо от това, колко ще ги оскъпи това.. Проучихме дълбоко това, какво са носили древните траки, какви символи са използвали, и защо.Започнахме само с дамската колекция, тъй като открихме многобройни примери за бижута, носени от дами с положение в древна Тракия. Огърлици, диадеми, гривни, обеци и още толкова много златни и сребърни накити, от които се опитахме да грабнем нотката на древния им дух и да я съчетаем със съвремието ни.

tr5.JPG

Мъжка гривна изработена от сребро/злато и кожа/силикон с изобразен Грифон-митично животно почитано и често срещано в изкуството на древните траки.(фрагмент от златна плочка от с.Кралево)

По-късно решихме да дадем старт и на мъжка колекция, която не можахме да доразвием изцяло до деня на защитата ни, тъй като я започнахме твърде късно.Тя се оказа също толкова интересна за проучване и разработка, колкото беше и дамската. Мъжете в Древна Тракия са били толкова суетни, колкото и жените.

tr4.JPG

Дамски гривни изработени от злато/сребро и перли.Използвани елементи от съкровището от с. Капитан Андреево

Богато украсените златни ризници, колани, гривни и още много други накити, с които те на са пропускали да влязат в бой.
След всичките ни усилия дори не разбрахме кога приключихме. Резултатът беше точно това, което си представяхме. След като комисията ни поздрави за това, което им показахме, решихме, че този дипломен проект със сигурност няма да остане на заден план за нас. Сега на първо място стои реализацията на тази идея.Още в самото начало сме на всичко, и осъзнаваме колко трудно е да реализираш една твоя мечта, но вярваме, че с времето ще успеем.

tr3.JPG

Комплект огърлица и обеци изработени от злато/сребро, перли.
Използвани са елементи от съкровището от Пловдивско, Арабаджийска могила, Дуванлии

Това също може да ви заинтересува: