Диамантите и тяхната чистота

1937282122_d0cffac1f6.jpg

Снимка: Hausel, W. D., 2005, Minerals and Rock Hounds: Wyoming Geological Survey Bulletin 73, 159 p.

Когато говорим за чистота на диаманта, имаме предвид наличието на определени примеси върху и в самия камък. Докато повечето от тях са присъщи на необработения диамант и са съществували от най-ранните етапи на растежа на кристала под земята, някои всъщност са резултат от силното натоварване, на което е подложен камъкът по време на шлифовъчния процес.
Ако се замислите за невероятното количество натиск и усилие, които са нужни, за да се създаде един диамант, не е чудно, че много диаманти имат инклузии (малки пукнатини и несъвършенства във вътрешността на камъка с натурален произход), драскотини, дефекти, въздушни мехурчета или следи от други минерали на повърхността и във вътрешността. Диаманти без никакви или с малко инклузии и дефекти са по-ценени отколкото по-малко чистите такива. Това не е, само защото те са по-приятни за окото, но и защото са по-редки.

Как се оценява чистотата на един диамант?

Диамантите се оценяват според чистотата им под лупа, увеличаваща 10 пъти. Оценките варират от „без вътрешни дефекти” – диаманти, които са напълно без недостатъци и инклузии , дори под десеторно увеличени, до „дефектен 3 степен” – диаманти, които притежават големи и значителни дефекти и инклузии, видими за невъоръжено око.

Степените на оценката на чистотата са:

F-IF – Без вътрешни дефекти. Този диамант няма вътрешни инклузиии и е много рядко срещан. I е най-високата степен на оценка, при която няма вътрешни дефекти, както и несъвършенства върху самата повърхност, видими при 10-кратно увеличение с лупа. IF се отнася за диамантите без видими вътрешни дефекти, но те могат да имат незначителни недостатъци на повърхността, които да се видят под увеличително стъкло. Тази категория са и най-скъпите диаманти. През 1980 г. еднокаратов диамант от това качество се е продавал за 60 000 долара, като тази цена в последно време е паднала до около 15 000. Запомнете това , ако някой ви каже, че диамантите от най-високо качество са „добра инвестиция”.

VVS1-VVS2 – С много малки и незначителни дефекти (две степени). Тези дефекти са трудно доловими, дори под десетократно увеличение с лупа. Този тип диаманти изглеждат перфектни за всички, освен за малък кръг от добре обучени професионалисти в областта.

VS1-VS2 – Много леки инклузии, незабележими с просто око и видими само под 10-кратно увеличение с лупа. Това качество диаманти изглеждат перфектно чисти за нетренираното око. По-горните категории са много добри, но цените са доста високи, а разликата не се забелязва никъде другаде, освен в лабораторията на някой гемолог.

SI1-SI2 – Притежаващи незначителни дефекти, които могат да се видят под десетократно увеличение и в някои случаи, при SI2 , се виждат и с просто око. Този тип камъни присъства в почти всеки бижутерски магазин, предлагащ диаманти. Камъкът изглежда прекрасно, но не се плаща допълнителната цена за лабораторно измерена чистота.

I1-I2-I3 – Притежаващ видими дефекти ( три степени ). Тези дефекти са видими с лупа, както и с невъоръжено око. За някой, който иска голям и внушителен диамант и е с ограничен бюджет, тази категория може да е перфектната алтернатива. Степента на чистота I1 в диамант, който е много добре шлифован, може да предложи много по отношение на красота . Не може да се каже обаче, че този тип качество е задоволителен за определените пари.

Докато диамантите без дефекти са най-редките и се смятат за най-красивите, не е нужно един диамант да бъде напълно чист, за да е красив. Диамантите с оценки VVS и VS могат също да бъдат отличен избор. По-достъпен избор са тези диаманти, които гемолозите класифицират като чисти за невъоръженото око – при тях дефектите не са видими без увеличение. Тези диаманти са SI1 и SI2.
Чистотата на диамантите е и в основата на цените им.

Снимката към статията е предоставена със съдействието на Dan Hausel

Това също може да ви заинтересува: