Грижи за бижутата със скъпоценни камъни

Как да почиствате бижутата си, без риск да ги повредите? По-лесно е, отколкото си мислите. Златото и скъпоценните камъни могат да се почистят лесно с подръчни материали, които се намират във всеки дом. Универсална рецепта няма, но за сметка на това ви препоръчваме няколко правила, които са лесни за прилагане и ефикасни.

Пригответе обикновена домакинска купа, най-добре от мека пластмаса. Напълнете я с топла вода и впръскайте малко течен сапун за миене на съдове. Потопете бижуто вътре и го почиствайте леко и внимателно с четка за зъби или с друга мека четка. Изплакнете, след това подсушете с мека тъкан – подходящ е филцът (плат без много свободни нишки). Това е добър начин за почистване на бижута, който се подчинява на основното правило: не вреди. С малко количество амоняк, прибавено във водата, ще придадете блясък на диамантите, златото и платината.
Внимание: не потапяйте перли или други скъпоценни камъни в тази вода!
Знайте още, че ултразвуковите почистващи уреди са идеални за лесно почистване на бижута с много скрити места и процепи. Те обаче могат да повредят много скъпоценни камъни, а химикалите не се препоръчват за перли. Ултразвукът почиства безпроблемно и безопасно само диаманти и метали. Ако обаче разполагате с много други скъпоценни камъни, покупката на подобен уред просто не си струва. Много трябва да се внимава да не се повредят бижутата и при съхранение. Макар да са доста употребявани и да са считани за класика, кутиите за бижута може да се окажат лоша идея, ако използването им предполага струпване на украшенията на купчина. Внимание: диамантите, рубините и сапфирите лесно могат да надраскат другите скъпоценни камъни и всички метали.
Увивайте всяко бижу самостоятелно, така ще ги запазите непокътнати. Обръщайте специално внимание на перлите, опалите и танзанитите, които са доста меки.
В тази статия насочваме вниманието ви специално към почистването на скъпоценните камъни и грижата за тях.
Макар скъпоценните камъни да са сред най-здравите и издръжливи субстанции, те се нуждаят от грижи. Ако се придържате към няколко общи правила, ще ги съхраните за поколения напред и ще ги направите да изглеждат както в деня, в който сте ги купили.
Правило 1: Пазете ги чисти!
Пръстените имат склонност да събират прах и сапун зад камъка, особено ако ги носите денонощно. За да почистите прозрачните кристални скъпоценни камъни, просто ги накиснете във вода с разтворен малко мек сапун. Ако се налага, използвайте мека четка за зъби, за да почистите зад камъка.
Правило 2: Помнете, че дори най-твърдите разновидности скъпоценни камъни са уязвими откъм строшаване, ако съдържат дефекти, които отслабват кристалната структура. Затова: ако имате пръстен с поставен камък от по-мека разновидност, свалете го преди енергични занимания. Диамантите са много твърди, но могат да се разбият на две само с един добре премерен удар. Рубините и сапфирите са най-здравите скъпоценни камъни, но дори те могат да се разцепят, ако са подложени на рязък удар.

Правило 3: Помислете добре, преди да поставите скъпоценен камък в ултразвуков почистващ уред. С диамантите, сапфирите и рубините няма проблеми, но с много други камъни нещата не стоят по същия начин. Ако имате някакви съмнения, по-добре се откажете от този метод. Диамантите, рубините и сапфирите могат да бъдат почиствани с малко амоняк, разтворен във вода, за да се премахне потъмняването и да се придаде допълнителен блясък.
Правило 4: Матовите камъни като лапис лазули, тюркоаз, малахит изискват специална поддръжка. Никога не използвайте ултразвук, амоняк или какъвто и да е химически разтвор! Тези скъпоценни камъни трябва да се почистват внимателно с влажна кърпа. Ако са порести, те могат да абсорбират химикали и дори сапун, които се натрупват в камъка и може да го обезцветят. Тези материали се нуждаят от повече грижи в сравнение с прозрачните камъни, тъй като всъщност са скали, а не кристали от един единствен минерал. Сами може да се убедите: когато поставите скала във водата, тя поема вода и се навлажнява и във вътрешността. Скъпоценен камък, изграден от единствен кристал (примерно сапфирът), няма да абсорбира вода – молекулите му са подредени толкова плътно в кристалната решетка, че няма място, откъдето водата да проникне.

Опалите също се нуждаят от специални грижи. Никога не използвайте ултразвук или амоняк! Избягвайте горещина и силна светлина, които могат да изсушат водата в опалите.
Правило 5: Органичните скъпоценности като перлите, коралите и кехлибарът трябва да бъдат почиствани само с влажна кърпа. Поради органичната си природа тези материали са едновременно меки и порести. Внимавайте с химикалите, които се съдържат в спрейовете за коса, в козметиката и парфюмите – с времето най-вече перлите могат да бъдат повредени от тях.
Правило 6: Съхранявайте всяко бижу от скъпоценни камъни отделно, така че по-твърдите камъни да не издраскват по-меките. Помнете, че почти всеки камък е много по-твърд от метала, в който е вграден. Камъните могат да надраскат гланца на вашето злато, сребро или платина, ако струпвате бижутата си на купчина в чекмедже или в кутия за бижута.

Снимки: Rumour Jewelry, London

Това също може да ви заинтересува: