Волфрам – тежкият метал

titanium-rings_1980_14661295.jpg

Снимка: Titanium-Jewelry.com

Името на елемента волфрам е въведено през 1779 г. от Петер Улфе, който се е занимавал с изследването на волфрамит. Другото име на този метал е тунгстен и на шведски и датски означава „тежък камък”.
Волфрамът, както златото, среброто и платината, е тежък елемент. Появил се е по естествен път и е отговорен за развитието на човешката цивилизация. Без волфрам в осветителните крушки нямаше да има нажежаема жичка. Този метал и придава здравина и издръжливост, надхвърлящи тези при всеки друг метал. През 1922 г. германците разработват волфрамов карбид като материал, използван при създаването на по-добри режещи инструменти.
Волфрамът има най-високата точка на топене от всички химични елементи – 3420 градуса по Целзий. Свойствата му го правят най-твърдия метал на планетата.
Днес волфрамовият карбид се използва в цял свят. Въпреки че се прилага най-вече в механичната индустрия, той бързо набира популярност като издръжлив, дълготраен материал, използван в бижутерията.

titanium-rings_1980_15681230.jpg

Снимка: Titanium-Jewelry.com

Волфрамов карбид

Волфрамът е много твърд и плътен метал, добиван от волфрамитова руда и означаван със символа W. Самият волфрам е доста податлив на надраскване и повреждане, както всеки друг метал, като титан или стомана. Волфрамът придобива изключителната си здравина, едва когато се комбинира с въглеродна сплав, превръщаща го във волфрамов карбид (WC). Този материал е бил използван от десетилетия в индустрията за направата на минни машини, ракетни дюзи и др. Той може да бъде надраскан само при екстремни условия като триене с диамант или корунд.
Волфрамовият карбид е единственият рядък и екзотичен материал, който може да бъде перманентно полиран. При златни, платинени и дори титаниеви пръстени ще забележите надраскване в различна степен. Бижутата от волфрамов карбид обаче запазват своето красиво и оригинално покритие завинаги.
Волфрамът притежава уникален тъмносив цвят и блясък. Пръстен, направен от него вдъхва усещане за сигурност и дълготрайност чрез тежестта и солидността си.
Пръстенът от волфрамов карбид може да бъде украсен с други метали като злато, сребро или платина. Волфрамовата част от пръстена ще запази оригиналния си блясък, докато по-меките други метали с времето ще придобият матов изглед, създавайки приятен контраст.
Пръстените от волфрам могат да бъдат гравирани, но надписът се получава твърде неясен.

titanium-rings_1980_16225118.jpg

Снимка: Titanium-Jewelry.com

Волфрам и титан

Мъжката бижутерия е станала доста разнообразна с нарасналата популярност на бижутата от волфрам и титан. Тези метали се считат за нови в бижутерийната индустрия. Между тях обаче има доста разлики, за които много хора не знаят. Титанът например никога не може да достигне огледалната полировка, която волфрамът може, докато в същото време последният може да бъде полиран в по-матови стилове както титана. Волфрамовата бижутерия освен това е 4 пъти по-здрава от титаниевата. Волфрамът е и доста по-тежък от титана.

Кобалт

Много бижута от волфрамов карбид съдържат кобалт, тъй като сплавта, съдържаща този елемент се намира и доставя по-лесно. В същото време обаче пръстените, съдържащи кобалт могат да предизвикат негативна реакция на човешката кожа. След известен период на повърхността на тази сплав се появяват петна, предизвикани от окисляване, които не могат да бъдат премахнати или полирани. Това е поради реакцията на кобалта с човешката кожа, която може да предизвика сърбеж. Затова при чувствителна кожа се препоръчва покупката на волфрамови бижута без съдържание на кобалт.

titanium-rings_1980_19837486.jpg

Снимка: Titanium-Jewelry.com

Факти

-Пръстените от волфрамов карбид са едни от най-издръжливите.
-Волфрамът е около 10 пъти по-твърд от 18 каратовото злато, 5 пъти по-твърд от стоманата, използвана за направата на инструменти и около 4 пъти по-твърд от титана. Волфрамовият карбид е между 8 и 9 по скалата на твърдостта на Моос (диамантите са 10 – най-висока твърдост).
-Волфрамът не се изкривява.
-Бижутата от волфрам са изключително здрави и издръжливи.

titanium-rings_1980_22198952.jpg

Снимка: Titanium-Jewelry.com

Как се прави пръстен от волфрам?

Волфрамът се стрива на прах, съдържащ въглерод и други елементи, като после се компресира при висока температура и налягане, за да оформи заготовка за пръстен. Тя се нагрява в пещ при висока температура, като този процес произвежда най-твърдата метална сплав, използвана в бижутерията.
Пръстенът се изрязва и оформя с помощта на диамантени инструменти. Този процес доста наподобява изрязването и шлифовката на необработен диамант.
След това пръстенът се полира с диамантени инструменти, създаващи перманентен блясък, недостижим при други метали.
Пръстен от волфрамов карбид остава полиран завинаги и на практика е невъзможно да бъде издраскан. Този уникален материал въплъщава технологичния напредък повече от всеки друг.

Снимките са осигурени със съдействието на www.Titanium-Jewelry.com – водеща компания, за онлайн продажба на пръстени и мъжки сватбени халки от титан и волфрам.

Това също може да ви заинтересува: