Бижутерията от титан

Гривна от титан

Титанът е открит за първи път в края на 18 век. Името има връзка с титаните от гръцката митология, които били известни с изключителната си сила и издръжливост. Титанът е единственият елемент, съчетаващ здравината на стоманата с лекота, сравнима с тази на алуминия.

titanieva_grivna_bijuta_ot_titana

Титанът се използва в направата на космически совалки, бива поставян в телата ни и върху спортната ни екипировка и дори в кредитните карти. Той е единственият елемент, който предлага уникалната комбинация от красота, здравина, лекота и биосъвместимост. Титанът в момента е фактор за високото качество в много области – спортно и медицинско оборудване, автомобили, изкуство, архитектура и разбира се – бижутерия.

Титанът не причинява алергични реакции

Той се използва в медицинския свят заради своята биосъвместимост и е предпочитан материал за хирургически елементи и импланти. Напълно устойчив е на корозия, не реагира със солена вода, слънце или телесни вещества. Когато някой има алергична реакция към златни или сребърни бижута, се препоръчва да смени украшенията с такива от титан. И за разлика от среброто, титанът никога не губи блясъка си.

Титанът е изключително здрав

Гривна от титан

Лекотата и здравината му са причината 85% от структурата на космическите совалки да е изградена от титан. Всъщност това е и причината много производители на титаниеви пръстени да дават доживотна гаранция за продуктите си. В бижутерията здравината на титана предоставя възможности за дизайн, които иначе са невъзможни. По-меките материали като златото, среброто и платината не могат да осигурят такава сигурност на монтираните в тях камъни както титана. Той може да бъде носен без опасения, че ще бъде лесно износен или надраскан, което не може да се каже за златото и платината.

Титанът е лек

P7180759a

Той е само малко по-тежък от алуминия и притежава здравината на стоманата. Днес думата „лек” е стандарт за качество в много сфери. В бижутерията лекотата на титана се превръща в удобство. Платината, златото и среброто трябва да жертват стил и функционалност, за да намалят тежестта си.

P7180762a

Титанът е най-бързо растящата категория в историята на бижутерията. Без изключение титанът е доминирал всяка област, в която е влязъл. От спортни продукти като велосипеди, тенис ракети и стикове за голф до корабно оборудване, компютърни кутии и бижута, титанът символизира новия стандарт за превъзходство.

Титанът е чист.

Използван за търговски цели, той е с 99% чистота. Никой друг конвенционален материал не може да се похвали с това. 14 каратовото злато е 58% чисто, а платината обикновено е с чистота от 90%. За тези, които желаят да носят чист материал, титанът е логичният избор. Той е перфектната комбинация от изкуство и наука. Много хора казват, че ако титанът беше открит преди златото и платината, сега щеше да е водещ материал в бижутерията. Титанът предлага стилните сиви тонове на платината на много по-атрактивна цена. Той е на почетно място в дизайнерските среди в света на бижутерията. Никой друг метал не е претърпял такова драматично издигане в своята популярност както титана.

Може ли титанът да бъде гравиран?

Титанът може да бъде гравиран със стандартна екипировка. Тъй като е по-твърд от конвенционалните материали, гравирането няма да бъде толкова дълбоко, колкото при по-меките метали, но ще издържи повече от другите надписи.

Как се оцветява титанът?

Цветът на титана не е нито пигмент, нито в следствие на оцветител. Една от най-забележителните му характеристики е в пречупващите му светлината свойства. Титанът в естествен вид е платинено сив. Цветът му може да бъде променен чрез използване на топлина или електричество с определено напрежение – процес, известен като анодизация.

Грижи за титаниевата бижутерия

Титанът може да бъде почистен с топла сапунена вода и после подсушен с мек плат. При обичайно носене той може да получи само леки повърхностни надрасквания. Бижутата от титан могат да бъдат безпроблемно излъскани със стандартни полиращи процедури.

 

Това също може да ви заинтересува: