Бижутерията на маорите от Нова Зеландия

Резбата върху кост е традиционен и често свещен занаят, практикуван от някои от по-войнствените племена по света. Резбите, създадени от новозеландските маори са едни от най-красивите и подходящи за носене произведения на изкуството. Те съществуват в разнообразни вариации – от най-традиционни до по-съвременни и модерни стилове. Племената на новозеландските маори се заселват в Нова Зеландия около 1000 години преди белият човек (пакеха) да пристигне на своите високи кораби. Маорите също пристигнали по море, като отплавали от тихоокеанските острови на своите дълги канута. Тези, които оцелели след пътешествието, били много свирепа и войнствена група от племена, които бързо се установили в новия си дом, живеейки в големи и укрепени селища, наречени Па. Тези селища, по подобие на средновековните замъци, имали наблюдателни кули, високи и заострени дървени стени и смъртоносни капани около тях. Британските войски по-късно разбрали колко ефективни били тези укрепления, както и колко свирепи били маорските бойци в битка.
Нова Зеландия на маорски се нарича „Аотеароа”, което означава „Страна на дългия бял облак”. Името е свързано с облаците, надвиснали над планинските върхове, които били първото нещо, което древните преселници от тихоокеанските острови за пръв път забелязали от своите канута, когато се приближавали до тази земя.
Древните маори нямали писмен език и затова племенната история се съхранявала чрез използването на различни форми на изкуства и занаяти като се започне от плетене на кошници и дрехи и се стигне до сложни резби от дърво, кост и нефрит. Тези творения били предавани през поколения от племенни старейшини и станали свещени предмети (таонга), които разказвали историята на племето, приемайки в себе си духовете на отдавна живели велики лидери и воини, които са ги носили. Медальони, бижута и различни инструменти като игли, върхове на копия и риболовни куки, направени от кост били претворени в най-висша форма на изкуство, като на всеки един предмет било обръщано специално внимание – за направата на много от тях били нужни години с използването на каменни инструменти. Някои от тези творения имат инкрустации от скъпоценни камъни и цветни раковини и всички крият история или специално значение зад своята форма.
Вярва се, че украшение, което е носено с уважение или е дадено и прието с любов, приема част от духовете на тези, които го носят или докосват. По този начин то става духовна връзка между хората през пространството и времето. Резба, която е носена от семейство или племенни членове през много поколения съдържа духовете на всички тези хора и представлява голямо съкровище, заредено с мощна енергия.
Маорите се отнасят с огромно уважение към природата и имат много легенди за създаването на Земята и нейните обитатели. Много от тези легенди се въртят около духовете или боговете, които са създали или пазят всяка част от света – като планините, горите, езерата и морските създания.
Повечето резбовани форми комбинират елементи от различни области на митологията, които се свързват едни с други, за да разкажат история.
Всеки елемент има свое специфично значение и начинът, по който се изобразява или комбинира е това, което придава на резбата нейния особен характер.
Значението на някои елементи варира по региони, но всички те споделят общи корени.

Кору

Спиралата се нарича Кору и представлява папратовия лист, който с разтварянето си носи нов живот и чистота на света. Тя също означава мир, спокойствие и одухотвореност, носейки и значение на ново начало и възраждане. Кору е често асоциирана с отхранване, отглеждане и грижа, затова често се използва да представи силата и чистотата на любящата връзка в семейството.

Извивка

Извивката със своята пресечена форма представлява множеството от пътищата на живота и любовта и се смята за символ на вечността. Единичната извивка представя събирането на двама човека във вечността. Тя показва как силата на връзката на приятелството, лоялността и любовта траят вечно.
Двойните и тройни извивки имат подобно значение, но се отнасят по-скоро за събирането на два народа или две култури.

Хеи-Матау

Тези стилизирани риболовни куки представляват силата, благоденствието, изобилието, плодородието и уважението към морето. Смята се също, че този символ носи щастие и сигурност при пътувания по вода, така че е често носен от хора на път. Хеи-Матау са още символ на властта и авторитета, които са на голяма почит сред маорите. Те са използвани за риболов и често са били украсявани в знак на уважение към морските същества. Има много стилове на Хеи-Матау – от обикновени куки до по-декоративни форми, които се превърнали в ценни вещи, предавани от поколение на поколение.

Манайа

Това е древно митично същество с глава на птица и човешко тяло. Смята се, че то е посредник между земния свят на смъртните и царството на духовете, показвайки силните връзки на маорите с нематериалния свят. То притежава огромна духовна енергия и е пазител срещу злото. Манайа може да бъде видян в много маорски композиции с малки разлики между различните племена. Изобразява се с три пръста – за раждането, живота и смъртта. Може също да бъде изобразен с четвърти пръст, представляващ задгробния живот и описващ цикъла на живота.

Тики

Това е много древен символ и досега е най-малко разбрания, така че около неговото значение има множество легенди. Някои казват, че той е дошъл от звездите и, че това е бил първият човек на света. Често бива изобразяван с ципести крака, което подсказва силна връзка с морските създания. Тики е бил уважаван като учител за всичко съществуващо и носещият този символ се смята, че притежава чистота на мисълта, лоялност, дълбоко вътрешно познание и сила на характера. Тики се смята за талисман, носещ щастие, а в някои райони се счита за символ на плодородието.

Китове, делфини и костенурки

Океанът винаги е бил господстваща сила за маорите, които са пътували на големи разстояния със своите канута и са живели благодарение на даровете на тропическите води. Те се отнасят с особено уважение към морските същества и специално към делфините и китовете. Китът със своята големина и видима интелигентност е играл важна роля в маорската култура. Китовете често са били представяни като пример за семейна любов. Изхвърлените на брега китове са били смятани за подарък от боговете. Те са били особено ценени заради костите, които след няколко години обработка са били използвани за изработка на богато украсени бижута и произведения на изкуството, често предавани от поколение на поколение.
Делфинът е символ на игривостта, хармонията и приятелството.
Костенурката е знакът на мореплавателите.

Кръг

Вярва се, че затвореният кръг представлява цикъла на живота, който няма начало или край и към който всички ние принадлежим. Той разказва също и за звездите и планетите, които са част от този кръговрат и съдържат знание за нашите корени. Често се използва, за да включи в себе си други елементи като Кору, свързвайки любовта и новия живот или новото начало с кръга на живота.
За артиста кръгът олицетворява връзката или единството между него и неговото изкуство, свързвайки в едно цяло глава, ръка и сърце.

Снимки: Don Campbell, The Bone Art Place

Това също може да ви заинтересува: