Амолит – седемцветния камък на успеха и Фън Шуй

95.jpgАмолитът е оцветен в палитрата на дъгата фосил на морско създание, съществувало преди повече от 65 млн. години. Съществува в безкрайна комбинация от цветове във всеки свой квадратен сантиметър. Като цяло червеното и зеленото са по-често срещани от синьото и моравото. Има и различни нюанси – примерно пурпурно, виолетово, златисто, които са много по-редки и по-търсени. Цветът на амолита зависи и от ъгъла на светлината, и от перспективата, от която го гледаме. Понякога смяната на цветовете е почти незабележима, понякога е зрелищна – примерно когато червеното преминава в зелено или зеленото в синьо.Според философията на Фън Шуй той е абсорбирал енергия от Вселената още при създаването на света, а силите на Вселената следват спиралата на амолита от периферията към центъра. Тази центробежна енергия се излъчва обратно чрез камъка, като генерира невидими свръхестествени спираловидни движения, които носят на притежателя на амолита здраве, благополучие и просветление.От дистанцията на времето днес е трудно да си представим какъв е бил животът на Земята преди милиони години – във времето, когато страховитите чудовища на Спилбърг не са били плод на въображението, а подире им не се е движила киноплатформата с камерата на режисьора. Факт е обаче, че природата е съхранила исторически свидетелства за оная далечна епоха.Науката е установила,че амолитът, чиято предистория датира още отпреди 65 милиона години. Любопитното е, че амолитът се добива от 1960 г., а се сдобива със статут на скъпоценен камък от Световната бижутерска конфедерация преди четвърт век, чак през 1981-ва. През същата година започва и промишленият му добив.

93.jpg

мина за амолит, Алберта, Канада

Научната разходка назад във времето установява, че преди 65 млн. години световният океан е приютил невъобразими форми на живот. Една от тези форми е Ammonite – създание със спираловидна черупка, подобно на сепия. Потъвайки на дъното на морето, тези черупки попадат в богата на минерали утайка, където с течение на времето претърпяват процес на фосилизация. Черупките не само се запазват, но придобиват цветове във възхитителните гами на дъгата.
Днес фосилите на амонита могат да бъдат открити на много места, но само тези на територията на Алберта (Канада) имат качествата на скъпоценни камъни, което прави амолита един от най-редките камъни в света.Макар че се добива от 1960 г. насам, амолитът тъне в относителна неизвестност допреди няколко години. През 1997-ма Едуард Ли, експерт по Фън Шуй от Хонконг, издава книга, в която описва качествата на амолита. Книгата насочва вниманието към камъка на всички, които споделят философията на Фън Шуй. Амолитът става търсена стока, а продажбите му в световен мащаб нарастват.Камъкът е изключително привлекателен, тъй като искри в цветовете на дъгата. Ако се загледате внимателно в него, може да отличите 7 различни цвята – рубинено червено, кехлибарено жълто, изумрудено зелено, нефритено зелено*, небесно синьо, бледомораво и оранжево. Оттам и последователи на Фън Шуй наричат амолита “Седемцветният Камък на успеха”.

97.jpg

Според тази философия всеки цвят на амолита е натоварен с различно символно значение. Рубинено червеното стимулира растежа и енергията. Оранжевото генерира кративност и повишава либидото, а зеленото подобрява мисълта, прави ни по-мъдри и стимулира предприемаческия дух. Жълтото подобрява здравето. Като цяло се счита, че камъкът пречиства тялото от натрупаните токсини и балансира функциите на организма. Когато камъкът е поставен в дома, той спомага за спокойствието, хармонията и семейното щастие. В офиса пък способства за постигане на добри резултати в бизнеса.

Снимки: (1ва ) ktelqueen; (2-3)Aurora Mine – Alberta, Canada

Това също може да ви заинтересува: