Австралия и страстта към опалите

27_768x768_768x768_240x240.jpgНай-голямата атракция на Австралия е красотата на природата и. Пейзажът варира от безкрайни, изпепелени от слънцето площи, до гъста тропическа дъждовна гора. Разпилени по крайбрежието австралийските градове съчетават европейския  ентусиазъм и любов към изкуството, изтънчена кухня и страст към спорта и живота на открито. Австралия, освен родина на кенгуруто и соленоводния крокодил, е известна и със своите искрящи в различни цветове опали. Ако има място на земята,  което наподобява доста успешно лунен пейзаж – това е именно градът Кобър Педи в Южна Австралия. В това отдалечено и изолирано от света място,  се добива известният по цял свят австралийски опал. Въздухът там е прашен, сух и горещ, а хората живеят в дупки, в самите хълмове, където се добива опалът. Къщи, магазини и дори хотели са вкопани дълбоко в земята и скалите. Това е единственото спасение от адските температури, достигащи до 145 градуса по Фаренхайт. Ако преминавате със самолет през деня над този район, е много вероятно да не забележите каквито и да е признаци на живот. По ирония на съдбата самият опал, който се добива в тази пустиня е бил формиран благодарение на водата. В древността безкрайни дъждове са се изливали върху песъчливата повърхност, а образувалите се от тях течения  са кристализирали и  са образували опалите. Миньорите търсят улеи и цепнатини в скалите, където би могла да се е стекла дъждовна вода и в следствие да се е формирал опал. Обикновено опалът се забелязва лесно,  заради сиянието, което излъчва във всички цветове на дъгата. Опалът на Австралия е два вида. Монолитен и такъв, който има скални примеси. Любопитно е,  че първият открит и рекламиран по цял  свят опал е от Куийнсланд, като годината е 1880.
През 1901 в Лайтнинг Ридж, Ню Саут Уелс е открит черен опал, който става новина в света на гемологията. Той е с неописуема  красота, блести в яркочервено, киселинносиньо и искрящозелено. В началото е възприеман като прекалено шарен и дори като имитация. За щастие, това не продължава за дълго и през 1910 опалите от Лайтнинг Ридж са признати за най-изящните в света. През 1915 и 1930 миньорите откриват находища от бял опал в Кобър Педи, Южна Австралия и Андамока, 270 мили на югоизток. Белият опал с добро качество демонстрира постоянно присъствие на няколко цвята със средна интензивност. Въпреки че е красив, цветовете на белия опал не могат да изпъкнат много на светлия фон  в същата степен,  в която контрастират при черния опал.
Комбинацията от двата цвята се намира в Минтаби, където базовият цвят на опала е сив. Тъй като черният опал е най-рядък, неговите цени са и най-високи. За последните 30 години основният му пазар е Япония, където колекционери и инвеститори са съгласни да платят огромни суми, за да се сдобият с безценния камък.

АВСТРАЛИЙСКИТЕ ДИАМАНТИ

Диамантената мина “Аргайл” се намира в Кинбърли, Западна Австралия. В тази мина се добиват 40% от диамантите в света, измерени в карати. Въпреки това, освен няколко стотин карата от характерните пурпурно розови камъни и няколко хиляди карата от по-малко ценните, но привлекателни кафяво-розови камъни, мината има репутацията на «Мак Доналдс» в диамантената промишленост. Ако търсите евтини малки диаманти за масова бижутерия – Австралия е мястото, където ще ги намерите. В интерес на истината диамантите от “Аргайл” се шлифоват в Индия, където хиляди нископлатени работници оформят тези миниатюрни диаманти в камъни, подходящи за ювелирна употреба. Има и още един вид диамант, който Австралия произвежда масово – това е диамантът,  който хитро е позициониран на пазара с термините “шампанско” или “коняк”. Всъщност, става въпрос за диаманти с кафеникави отенъци. За разлика от другите подобни диаманти, австралийските имат леки оранжеви и жълти вторични цветове. Ако си търсите диамант с цвят на кафе, със или без сметана – Австралия е вашата страна!

АВСТРАЛИЙСКИТЕ ПЕРЛИ

Въпреки че  Австралия има около двайсетина ферми за перли по западното и по северното си крайбрежие, те нямат нищо общо на вид с тези в Япония и Френско Таити. Австралийският добив на перли също е пропит с приключенски дух, по подобие на добива на опали. Перлите се добиват по необитаеми крайбрежия, които изглеждат по-скоро като място, подходящо за корабокрушение, отколкото за плаж и почивка. От всички перли,  които Австралия добива, тези от Южно море са най-ценни, но за нещастие те са и едни от най-малко познатите в света. Всичко това,  разбира се,  е свързано с маркетинга на самите перли. Австралия произвежда перли,  които са не само със забележителна красота, но и със забележителна големина – 20мм в диаметър. Най-качествените перли имат величествен хладнобял цвят и чудесен блясък. Но в Австралия се добиват и превъзходни златни перли. За мидите, от които се добиват перлите се полагат толкова грижи, че те често могат да се използват за посяване на втора и трета реколта перли. Именно поради тези причини, австралийските перли са едни от най-ценените култивирани перли в света.

КОБЪР   ПЕДИ

Кобър Педи е град в Южна Австралия и е признат за столица на опала по цял свят. Населението му е съставено от четиридесет различни националности и заради непосилните жеги  хората живеят  най-често в жилища под  земята и в скалите.

Изгледи от Кобър Педи:

1_320x200.jpg

4_180x240.jpg

18_320x240_1024x768_320x240.jpg

Мината Аргайл :

32_963x960_770x768_241x240.jpg

Австралийски диаманти и перли:

28_768x768_768x768_240x2401.jpg

29_768x768_768x768_240x240.jpg

30_768x768_768x768_240x240.jpg

Това също може да ви заинтересува: