Драконови часовници

18К розово злато и шакудо*, каишка от крокодилска кожа

Женева винаги е била притегателна точка за креативни и артистични хора. Поети, художници, философи, учени винаги са привличани от магията и. Това важи и за майсторите часовникари от най-високо ниво, а знаем, че Швейцария освен със своя шоколад е известна и с часовникарската си индустрия. Преди около петнадесетина години, млад холандец на име Кейс Енгелбартс бива също привлечен от това място. Той е гравьор по професия и е завършил едно от най-известните училища по гравиране в Шонховен, Холандия, като след това е усъвършенствал уменията си на стажове в Германия и Швейцария. Кейс често получава запитвания за изработка на поръчкови часовници и това го навежда на мисълта да работи върху своя собствена марка поръчкови часовници.

18К злато и сребро, 25 скъпоценни камъка, каишка от крокодилска кожа

Тъй като той по принцип е гравьор, в началото от решаващо значение за осъществяването на замисления проект е помощта на негови познати и приятели часовникари. Кейс се запознава с древната японска ювелирна техника Mokume Gane*. Той се убеждава, че ако я приложи техниката при изработването на часовници, резултатът ще е зашеметяващ. Така се раждат и неговите Драконови часовници. Интересът в Япония е огромен, тъй като Mokume Gane е традиционна японска техника, а прилагането и в изработката на часовници е нещо, което е изключително интересно. Първата реална презентация на Драконов часовник се осъществява в Япония, родината на уникалната техника, с помоща на Масао Мишима – японски търговец, който кани Кейс да демонстрира своето изкуство.

18К бяло злато и сребро, 17 скъпоценни камъка, каишка от черен кайман

Всъщност, Кейс е първият, който прилага тази техника при изработването на ръчни часовници, но и първият, който създава гравьорски стил, подходящ за този тип материал. “Аз често се оставям на метала в ръцете ми да ме води, на скритите цветове, които са в различните му слоеве. Например, когато видя да се открива червен слой аз интуитивно го следвам и оформям езикът или други части на дракона, за които е подходящ този цвят. Разбира се, имам план какво точно искам да направя, но в крайна сметка самият метал и различните комбинации от цветове, които са се получили при изработката му имат думата.”

18К бяло злато и сребро, каишка от черен алигатор от Мисисипи

Изработването на такъв часовник е изключително трудоемко и отнема време, затова Кейс разпределя работата между себе си и своя брат, който е професионален часовникар и отговаря за сглобяването на часовниците. Ексклузивни и страхотни, Драконовите часовници имат и висока цена, за тези които искат да ги притежават, цените варират между 37 000 и 52 000 долара.

* Mokume Gane (moku – дърво, me – oкo, ganе – метал).
Нейн родоначалник е Денбей Шоами от префектура Акита, майстор на мечове от 17-и век. Той създава метални листове с различни комбинации от злато, сребро или медни сплави, които се сливат в уникални разцветки, наподобяващи естествените шарки на дървесината.

* шакудо – сплав с ниско златно съдържание и мед

Статията е реализирана с любезното съдействие на Кейс Енгелбартс.

Снимки: Atsuyuki Shimada


Това също може да ви заинтересува: