Перидот

364104698_2833935a93.jpg

Снимка: Jason Presser

Перидотът е древен и все пак, понастоящем, много популярен скъпоценен камък. Толкова е стар, че може да бъде намерен даже в египетската бижутерия от ранното второ хилядолетие пр. Хр. Камъните, използвани през онези дни, идвали от находище на малък вулканичен остров в Червено море, намиращ се на около 70 километра от египетския бряг, който бил повторно открит около 1900 г. и отогава насам , напълно експлоатиран като находище. Преди около няколко години са разкрити находища на перидот в региона на Кашмир и камъните от там показват уникална красота на цветовете и прозрачността.
Древните римляни харесвали този камък и обичали искрящия му зелен блясък, който не се променя, дори при изкуствено осветление. Те дори го нарекли „вечерен изумруд”. Перидотът може да бъде намерен в Европа в много средновековни църкви, украсяващ някои съкровища. През ерата на барока , тъмнозеленият камък изживял своеобразен кратък разцвет, преди да бъде забравен.
Камъкът, всъщност е известен под три имена – перидот, хризолит (произлизащо от гръцката дума „златен камък”) и оливин, защото перидотът е скъпоценната разновидност на минерала оливин. В търговията със скъпоценни и полускъпоценни камъни обикновено се нарича перидот – име, идващо от гръцкото „перидона”, в превод „даващ много”.
Перидотът е един от малкото камъни, които се срещат само в един цвят. Много фини следи от желязо са причината за тъмнозеления му цвят, с лек златист отенък. Химически перидотът е просто желязно-магнезиев силикат и дълбочината на цвета зависи от съдържащото се желязо. Цветът се среща във всяка вариация от жълто-зелено и маслинено до кафеникаво зелено. Перидотът е много твърд – по скалата на Моос достига 6.5-7 (от 10) и въпреки това е лесен за поддръжка и доста здрав.

364103144_7cdb445cc7.jpg

Снимка: Jason Presser

Най-красивите камъни идват от района на пакистанско-афганистанската граница. Перидотът се среща още и в Китай, САЩ, Африка и Австралия. Камъните от Източна Бурма, днешен Мианмар, са ярко зелени с фини коприненоподобни нишки. Перидотът от американския щат Аризона, където е доста популярен в индианската бижутерия, често се среща в жълтеникав до златистокафяв оттенък.
Перидотът се шлифова според кристалната си структура, обикновено в класическа фасетна форма – кръгъл, осмоъгълен, овален. По-малките кристали се шлифоват като калибрирани камъни, по-големите се оформят от дизайнери до фантастични и уникални образци. Материалът, който е богат на инклузии (малки несъвършенства в кристалната структура) се шлифова като гладък скъпоценен камък, защото тази форма осигурява най-добрия ефект за тях.
Шлифовчиците знаят, че този камък не е лесен за обработка. Грубите кристали могат да бъдат изкривени и лесни за счупване. Напрежението вътре в самия кристал може да бъде значително. Перидотът е камък, който подхожда идеално на ежедневния тоалет, без да изисква специална грижа.
Перидотът е ценна част от палитрата на зелените скъпоценни камъни. Има тенденция той да бъде използван не само като индивидуален камък, а и в серии и комбинации от бижута. И тъй като светът на модата от съвсем скоро показва предпочитание към тъмнозеленото, популярността на този камък расте. Богатите находища в Пакистан и Афганистан осигуряват пазара с достатъчно суровина, така че всеки индивидуален вкус и бюджет да може да бъде удовлетворен. Но ако точният камък за Вас е голям, прозрачен, с наситен цвят, бъдете готови – те са изключително редки и скъпи. Перидотът е скъпоценен камък, който човек определено си струва да опознае.

362973249_6492a41b6a.jpg

Снимка: Jason Presser

Забележителният Кашмирски Перидот

Неочаквано, около средата на 90-те, перидотът става сензацията на търговските изложения на скъпоценни камъни по света. Причината – в Пакистан е намерено изключително богато находище на най-фин перидот, намиращо се на един планински склон на височина около 4000 м. Тежките климатични условия позволяват добивът да става само през летните месеци и въпреки това в долината са докарани необичайно големи и фини кристали и скали. Тези камъни били от най-високо качество, по-високо от всичко виждано преди, и находището се оказало толкова богато, че и в момента високото търсене може да бъде задоволено от него без проблем.
За да се подчертае отличното качество на такъв един перидот от Пакистан, камъните били наречени „Кашмирски перидот”, напомнящо за фините кашмирски сапфири. Креативните шлифовчици на скъпоценни камъни успели да създадат очарователни уникални камъни от над 100 карата от някои от най-големите и чисти кристали в тъмно зелено, което спира дъха.

Това също може да ви заинтересува: