RSS Feed for This PostСега четете:

Бижутерията от титан

Гривна от титан

Титанът е открит за първи път в края на 18 век. Името има връзка с титаните от гръцката митология, които били известни с изключителната си сила и издръжливост. Титанът е единственият елемент, съчетаващ здравината на стоманата с лекота, сравнима с тази на алуминия.

titanieva_grivna_bijuta_ot_titana

Титанът се използва в направата на космически совалки, бива поставян в телата ни и върху спортната ни екипировка и дори в кредитните карти. Той е единственият елемент, който предлага уникалната комбинация от красота, здравина, лекота и биосъвместимост. Титанът в момента е фактор за високото качество в много области – спортно и медицинско оборудване, автомобили, изкуство, архитектура и разбира се – бижутерия.

Титанът не причинява алергични реакции

Той се използва в медицинския свят заради своята биосъвместимост и е предпочитан материал за хирургически елементи и импланти. Напълно устойчив е на корозия, не реагира със солена вода, слънце или телесни вещества. Когато някой има алергична реакция към златни или сребърни бижута, се препоръчва да смени украшенията с такива от титан. И за разлика от среброто, титанът никога не губи блясъка си.

Титанът е изключително здрав

Гривна от титан

Лекотата и здравината му са причината 85% от структурата на космическите совалки да е изградена от титан. Всъщност това е и причината много производители на титаниеви пръстени да дават доживотна гаранция за продуктите си. В бижутерията здравината на титана предоставя възможности за дизайн, които иначе са невъзможни. По-меките материали като златото, среброто и платината не могат да осигурят такава сигурност на монтираните в тях камъни както титана. Той може да бъде носен без опасения, че ще бъде лесно износен или надраскан, което не може да се каже за златото и платината.

Титанът е лек

P7180759a

Той е само малко по-тежък от алуминия и притежава здравината на стоманата. Днес думата „лек” е стандарт за качество в много сфери. В бижутерията лекотата на титана се превръща в удобство. Платината, златото и среброто трябва да жертват стил и функционалност, за да намалят тежестта си.

P7180762a

Титанът е най-бързо растящата категория в историята на бижутерията. Без изключение титанът е доминирал всяка област, в която е влязъл. От спортни продукти като велосипеди, тенис ракети и стикове за голф до корабно оборудване, компютърни кутии и бижута, титанът символизира новия стандарт за превъзходство.

Титанът е чист.

Използван за търговски цели, той е с 99% чистота. Никой друг конвенционален материал не може да се похвали с това. 14 каратовото злато е 58% чисто, а платината обикновено е с чистота от 90%. За тези, които желаят да носят чист материал, титанът е логичният избор. Той е перфектната комбинация от изкуство и наука. Много хора казват, че ако титанът беше открит преди златото и платината, сега щеше да е водещ материал в бижутерията. Титанът предлага стилните сиви тонове на платината на много по-атрактивна цена. Той е на почетно място в дизайнерските среди в света на бижутерията. Никой друг метал не е претърпял такова драматично издигане в своята популярност както титана.

Може ли титанът да бъде гравиран?

Титанът може да бъде гравиран със стандартна екипировка. Тъй като е по-твърд от конвенционалните материали, гравирането няма да бъде толкова дълбоко, колкото при по-меките метали, но ще издържи повече от другите надписи.

Как се оцветява титанът?

Цветът на титана не е нито пигмент, нито в следствие на оцветител. Една от най-забележителните му характеристики е в пречупващите му светлината свойства. Титанът в естествен вид е платинено сив. Цветът му може да бъде променен чрез използване на топлина или електричество с определено напрежение – процес, известен като анодизация.

Грижи за титаниевата бижутерия

Титанът може да бъде почистен с топла сапунена вода и после подсушен с мек плат. При обичайно носене той може да получи само леки повърхностни надрасквания. Бижутата от титан могат да бъдат безпроблемно излъскани със стандартни полиращи процедури.

 

Линк към статията

Съжаляваме, в момента нямате възможност да коментирате тази статия.